Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z tajného dokumentu vyplývá, jak Izrael tlačí na přesun české ambasády do Jeruzaléma

Autor: mah - 
18. března 2018
13:06

Česká republika už začala organizačně připravovat přesun své ambasády v Izraeli do Jeruzaléma. Vyplývá to z utajeného dokumentu, který minulý týden zaslal izraelskému ministerstvu zahraničí velvyslanec Daniel Meron. Podle něj zafungoval izraelský tlak, který byl podpořen i tím, že podobný krok již dříve oznámily další země v čele se Spojenými státy. Na vznik týmu, který má prověřit možnosti přesunutí české ambasády, upozornili ve svém článku internetové stránky The Times Of Israel a i24news.

„Diskuze pokračují a podle našich informací byl sestaven ministerský tým, ve kterém zasedá prezidentův poradce, náměstek ministra zahraničí a premiérův poradce pro vnitřní koordinaci,“ stojí v korespondenci izraelského velvyslance v ČR s izraelským ministerstvem zahraničí.

Meron v dopise rovněž uvádí, že k ustavení skupiny měl přispět i tlak izraelské strany na podobné rozhodnutí. To, co mělo českou stranu přinutit zabývat se možností přesunu ambasády do Jeruzaléma ale mělo být to, že podobný krok již dříve oznámily Spojené státy americké a Guatemala.

Babiš? „Velmi ovlivňován veřejným míněním“

„Český premiér je velmi ovlivňován veřejným míněním, které je nakloněné Izraeli,“ pokračuje Meron v popisu situace s tím, že u něj existuje „riziko nesouhlasu 0147. Je to přitom právě Andrej Babiš, kdo by měl v případném přesouvání ambasády poslední slovo. Meron dodal, že je proto pro Izrael důležité, aby pro přesun ambasády získal podporu české veřejnosti.

V komunikaci rovněž poznamenal, že zásadní v tomto případě bude využít prezidenta Miloše Zemana. Ten patří k dlouhodobým podporovatelům Izraele. Byl to totiž právě Zeman, kdo o možném přesunu začal mluvit veřejně.

Potíže s úřadem Stropnického

Na začátku března pak Miloš Zeman označil přesun ambasády za jednu ze svých priorit. A to i přesto, že přiznal, že pro současnou vládu tento krok není důležitý. Zároveň poznamenává, že české ministerstvo zahraničí podobnému kroku příliš nakloněné není.

Izraelské zpravodajské servery připomínají, že české ministerstvo zahraničí se většinou odvolává na potřebu podobný krok konzultovat se zbytkem Evropské unie.

Novináři rovněž připomínají Zemanova slova z prosince. Český prezident tehdy v reakci na oznámení svého amerického protějšku Donalda Trumpa prohlásil, že podobný krok podporuje. Přesunutí ambasády do Jeruzaléma Zeman navrhoval už při své návštěvě Izraele před čtyřmi lety. 

Video  Rozhodnutí Trumpa ohledně Jeruzaléma odstartovalo protesty muslimů  - Reuters
Video se připravuje ...

Antonin Blaha ( 18. března 2018 20:23 )

 Presne maji svou vlast po ktere tak cela tisiceleti touzili,vsichni jim vsude ublizuji,tak proc neleti do toho sveho raje?Myslim ze v ten okamzik by si cely svet oddechl.😉

alfasamec ( 18. března 2018 13:55 )

Sakramenstky tajný dokument

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa