Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slovensko vyvrací spekulace Izraele: O přesunu ambasády do Jeruzaléma nejedná

Autor: jer, ČTK - 
26. prosince 2017
13:10

Slovensko nejedná o přesunu svého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, řekl v úterý agentuře TASR mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Peter Susko. Reagoval tak na pondělní informace izraelského tisku, že představitelé Slovenska a také Rumunska tento krok podporují a ve svých zemích pracují na jeho uskutečnění.

Rozhodnutí uznat Jeruzalém hlavním městem Izraele a záměr přestěhovat tam ambasádu oznámil nedávno americký prezident Donald Trump. Odchýlil se tím od dosavadní politiky Spojených států. Zároveň pobouřil arabský svět a své západní spojence. Přesun velvyslanectví odložil o půl roku, jak Washington činil i v předchozích letech. Ke stejnému kroku se chystá Guatemala a Izrael tvrdí, že o přesunu své ambasády uvažuje už kolem deseti zemí.

Izrael v rozporu s rezolucemi OSN považuje celý Jeruzalém za svou metropoli. Palestinci přitom žádají pro svůj budoucí stát za hlavní město východní Jeruzalém.

Mluvčí slovenské diplomacie Susko v úterý podle TASR zdůraznil, že Bratislava opakovaně vyjádřila podporu řešení izraelsko-palestinského konfliktu v podobě dvou států. Budoucí postavení Jeruzaléma musí být podle Suska výsledkem přímých jednání izraelské a palestinské strany, a ne jednostranných politických rozhodnutí. To je i postoj Evropské unie.

Video  Rozhodnutí Trumpa ohledně Jeruzaléma odstartovalo protesty muslimů  - Reuters
Video se připravuje ...

Guatemalský prezident Jimmy Morales vydal pokyn k přemístění velvyslanectví v neděli. Předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu pak v pondělí předpověděl, že další země budou následovat. Deník The Times of Israel poté citoval náměstkyni izraelského ministra zahraničí Cipi Chotovelyovou, podle níž se k obdobnému kroku chystá dalších nejméně deset zemí. Státy, s nimiž Izrael vede o možném přesunu ambasád rozhovory, ale Chotovelyová nejmenovala.

Podle místní televize se přestěhování svého velvyslanectví chystá ohlásit Honduras. Zpravodajský server Walla uvedl, že podporu tomuto záměru vyjádřili zástupci Slovenska a Rumunska a ve svých zemích pracují na jeho realizaci.

Zobrazit celou diskusi