Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čech v Jeruzalémě: Radikálové chtějí povstání, násilí spustí i modlitba

Autor: David Budai - 
8. prosince 2017
05:56

Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele dělí českou i světovou politickou scénu. Zatímco politici diskutují o tom, co svým krokem USA sledují a co může způsobit, běžní obyvatelé záležitosti vnímají velmi emotivně. Expert na Blízký východ Zbyněk Tarant ze Západočeské univerzity se nachází přímo v centru dění v Jeruzalémě. Pro Blesk.cz řekl, že nelze vyloučit velké protesty ani násilí v ulicích.

Vlna násilí může postihnout Izrael i další země Blízkého východu. Palestinci totiž už ve čtvrtek uspořádali několik bouřlivých demonstrací, při kterých bylo zraněno 17 lidí. V palestinských městech se pálily fotografie Trumpa a také vlajky USA a Izraele. Lidé protestovali v Pásmu Gazy, na Západním břehu i ve východním Jeruzalémě. Protesty se konaly také v Pákistánu a v Amsterodamu zatkli muže, který s palestinskou vlajkou a voláním Bůh je veliký rozbil okna židovského podniku.

Demonstrace zatím nebyly silné, ale to se může brzy změnit. „Atmosféra se dá popsat jako ticho před bouří. Ale Izraelci očekávají, že větší nepokoje můžou začít v pátek, kdy se muslimové scházejí k velké modlitbě. Její součástí je totiž kázání, které se může stočit k politickým otázkám. Pravděpodobně zazní silné a plamenné projevy a hrozí, že se davy vydají do ulic, kde může dojít ke střetům a násilnostem,“ popsal pro Blesk.cz Zbyněk Tarant z plzeňské katedry blízkovýchodních studií, který se momentálně nachází přímo v Jeruzalému.

Rozhodující bude víkend

Podle odborníka je pátek vždy velmi rizikový, zvláště pokud se řeší něco politického. „Radikální organizace využívají možnosti k radikalizaci a mobilizaci obyvatelstva,“ vysvětlil. Například hnutí Hamás už vyzvalo k intrádě, tedy třetímu protiizraelskému povstání.

Video  Rozhodnutí Trumpa ohledně Jeruzaléma odstartovalo protesty muslimů  - Reuters
Video se připravuje ...

„Palestinci nyní přemýšlí, jak odpovědět a jakou strategii zvolit. A zřejmě bude trvat několik dnů. Nejtěžší chvíle čekají Izrael během víkendu a příští týden. To se uvidí, jestli vypukne nějaká větší vlna násilí,“ myslí si Tarant. Podle něj nelze vyloučit násilnosti v ulicích ani radikalizaci obyvatelstva.

„Hovoří se o třech dnech hněvu, ke kterým vyzvala palestinská samospráva. Televize Al-Džazíra hovoří dokonce o nové katastrofě, takže reakce jsou hodně emocionální,“ uvedl s tím, že méně pravděpodobná je výraznější radikalizace muslimů v Evropě nebo USA. Vyloučit ji ale nelze.

„Radikálové mohou demonstrovat sílu“

Situace na místě je dlouhodobě velmi napjatá a Trumpovo rozhodnutí v tomto ohledu představuje silné politické gesto, které může mít vážné důsledky.

„Nálady se v Palestině často mění, ale jedno je vždy a všem společné, Jeruzalém je srdcovou záležitostí jak Izraelců, tak i Palestinců. Pokud jedna nebo druhá strana ucítí, že dochází k narušení stávajícího stavu, může dojít k velkým demonstracím a ukázkám síly,“ popsal své zkušenosti publicista a cestovatel Jiří Kalát, který v Izraeli žil více než rok a měl tak možnost dobře poznat mentalitu místních obyvatel.

Nebezpečné demonstrace podle něj mohou přijít z obou stran. „Nejenom ze strany palestinských demonstrantů, ale i z pozic izraelských fundamentalistů, kteří budou chtít ukázat svoji moc nad Chrámovou horou,“ dodal Kalát.

Nerozumíte situaci na Blízkém východě a rozhodnutí Donalda Trumpa? Přečtete si, o co jde:

Podívejte se, jak vypadají protesty v ulicích Jeruzaléma a palestinských měst:

orlik2016 ( 10. prosince 2017 03:01 )

jak se Ukazuje, nahravaji palestinci Panu presidentovi Trumpovi ze mel pravdu. jerusalem je hlavni mesto statu israele, de Facto , de Jure a jedine co se zmeni ze gaza bude srovnana se zemi coz prispeje jak Egyptu tak Israeli a umozni vyvoj sinaje pro oba staty. posledni utoky 3 Rakety ukazali ze hamas a Gaza nesouhlasis panem presidentem takze prisla ihned odpoved a jedem dale. co se tyce Zapadni strany to prijde take. myslim ze Evropska Unie by mela Ihnen zastavit finacni podporu 1 Miliardu Euro protoze takto plitvat penezi vsech evropanu je kriminalni

xxxx678 ( 8. prosince 2017 10:52 )

Izrael

orlik2016 ( 8. prosince 2017 10:15 )

Ceske prislovi rika, jak se vola do lesa tak to zni. myslim ze Hamas a gaza skonci spatne a ty chteri utecou skonci u Egyptanu nekde v pousti a konecne skonci tato tragedie. Kam utece Hania s rodinou ?

dr.x.crement ( 8. prosince 2017 08:57 )

Bůh žehnej Izraeli

Zobrazit celou diskusi