Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trump označil Jeruzalém za hlavní město Izraele. Hamás: Otevřely se brány pekla

Autor: ČTK, var, mah - 
6. prosince 2017
21:50

Americký prezident Donald Trump ve středu oznámil, že nastal čas, aby USA uznaly Jeruzalém za hlavní město Izraele. Rozhodl se tam přesunout i ambasádu USA z Tel Avivu. Zatímco Izrael jeho slova přivítal jako historický krok, z řady dalších stran schytal kritiku. Od kroku Trumpa zrazovali například zástupci křesťanských církví v Jeruzalémě nebo papež František. Podle hnutí Hamás se takto „otevřely brány pekla“.

Americký prezident Donald Trump oznámil, že nastal čas, aby USA uznaly Jeruzalém za hlavní město Izraele. V projevu ve Washingtonu rovněž řekl, že pověřil ministerstvo zahraničí, aby vypracovalo plán přesunu americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. To se ale neuskuteční minimálně v příštích šesti měsících.

Trump: Jeruzalém má zůstat místem tří náboženství

Trump prohlásil, že jeho oznámení o uznání Jeruzaléma znamená začátek nového přístupu k řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Podle něj odkládání uznání Jeruzaléma za izraelské hlavní město stejně mír nepřineslo. Prezident rovněž uvedl, že řešením blízkovýchodního konfliktu mohou být i dva státy, pokud si to obě strany budou přát.

Šéf Bílého domu ujistil, že Jeruzalém má zůstat posvátným místem tří náboženství - tedy judaismu, islámu a křesťanství. Oznámil také, že v příštích dnech na Blízký východ odcestuje americký viceprezident Mike Pence.

Video  Trump naštval Palestince, pálili pak vlajky USA i jeho portrét  - Reuters
Video se připravuje ...

Trumpovo prohlášení přivítali izraelští politici a premiér Benjamin Netanjahu ho označil za historické. „Jsme hluboce vděčni prezidentovi (Trumpovi) za jeho odvážné a správné rozhodnutí uznat Jeruzalém hlavním městem Izraele a připravovat otevření americké ambasády v tomto městě,“ prohlásil Netanjahu a vyzval další země, aby učinily stejný krok. Netanjahu přitom zdůraznil, že Jeruzalém bude stále posvátným místem tří náboženství.

Způsobí náhlá změna nevratné škody?

„Jakákoli náhlá změna by mohla způsobit nevratné škody,“ píše se v dopise, který podle listu The Times of Israel podepsalo 12 patriarchů ortodoxní církve v Jeruzalémě i tamní biskupové luteránské a episkopální církve. „Věříme, že se silnou podporou našich přátel, Izraelců a Palestinců můžeme vyjednat udržitelný a spravedlivý mír a stav prospěšný pro všechny,“ uvádí se rovněž v dopise.

Církevní představitelé rovněž Trumpa varovali, že uznáním Jeruzaléma hlavním městem Izraele vyvolá „zvýšenou nenávist, konflikt, násilí a utrpení“. Míru podle nich nelze dosáhnout, aniž by byl Jeruzalém „městem všech“. Mezi signatáři je například jeruzalémský patriarcha řecké ortodoxní církve Theofilos III. či římskokatolický arcibiskup Pierbattista Pizzaballa, který je apoštolským administrátorem Latinského patriarchátu jeruzalémského.

Trumpovo rozhodnutí odsuzují státníci i OSN

Na Trumpovo prohlášení se začala snášet vlna kritiky. S tou přišlo Turecko, Francie, Egypt, Írán i generální tajemník OSN. Nejostřeji reagovalo radikální palestinské hnutí Hamás, které vyzvalo arabské a muslimské země k bojkotu Spojených států.

„Toto rozhodnutí otevřelo brány pekla pro americké zájmy v regionu,“ komentoval Trumpovo prohlášení o Jeruzalému Ismáíl Radvan z hnutí Hamas. Novinářům také řekl, že vyzývá arabské a islámské státy, aby „přerušily ekonomické a politické styky s americkým ambasádami a aby vyhostily americké velvyslance“. Hamás už dříve označil Trumpovo oznámení za agresi.

Palestinská samospráva: Je to konec mírového procesu

„Tímto politováníhodným rozhodnutím USA záměrně podkopaly všechno mírové úsilí a prohlásily tak, že opouštějí roli prostředníka mírového procesu, kterou hrály v předchozích desetiletích,“ uvedl v televizním projevu v Ramalláhu šéf palestinské autonomie Mahmúd Abbás. Trump takto také podpořil Izrael v odmítání mezinárodních dohod a v pokračování izraelské politiky „okupace, osidlování, apartheidu a etnických čistek“, citoval z projevu deník The Times of Israel.

Podle Abbáse podkopal Trump úsilí o vytvoření dvou států - Izraele a Palestiny - a porušil mezinárodní právo.

Také hlavní palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát uvedl, že Trump uznáním Jeruzaléma za izraelské hlavní město „diskvalifikoval USA z mírového procesu“. Trumpův krok je podle Irikáta v „naprostém rozporu“ s dohodami, které dosud Palestinci a Izraelci podepsali, i v rozporu s rezolucemi OSN.

Trumpa kritizoval i francouzský prezident Emmanuel Macron, podle něhož jde o jednostranné a politováníhodné rozhodnutí, které porušuje mezinárodní právo a rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Totéž si myslí turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu, podle něhož Trump také porušil mezinárodní právo.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres prohlásil, že takové jednostranné rozhodnutí ohrozí mírový proces v Izraeli. Zopakoval, že izraelsko-palestinský konflikt nemá jiné řešení, než vytvoření dvou států.

Vážné obavy z ohrožení mírového procesu kvůli Trumpovu prohlášení vyjádřila dnes i Evropská unie. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová zopakovala, že pozice EU je neměnná a že unie a členské země EU nebudou přesouvat svá diplomatická zastoupení do Jeruzaléma. Status tohoto města se musí podle Mogheriniové vyřešit jednáním mezi Izraelci a Palestinci a Jeruzalém má být hlavním městem obou států. Mogheriniová v prohlášení zároveň vyzvala obě strany ke klidu.

ČR: Na přesunu ambasády bychom se museli shodnout s partnery

Česká republika může o přesunu svého velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma uvažovat až po jednání s klíčovými partnery, uvedlo dnes ministerstvo zahraničí k plánu přemístění ambasády USA. Česko podle stanoviska ministerstva zveřejněného na webu považuje Jeruzalém za budoucí hlavní město Izraele i budoucího státu Palestina.

„O přesunu zastupitelského úřadu ČR z Tel Avivu do Jeruzaléma můžeme uvažovat až na základě výsledků jednání s klíčovými partnery v regionu a ve světě,“ uvedlo české ministerstvo zahraničí. V září šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl, že koordinace je nutná mimo jiné i se samotným Izraelem a Česko zatím přesun ambasády do Jeruzaléma nechystá.

Česká republika považuje Jeruzalém za budoucí hlavní město Izraele i státu Palestina společně s ostatními členskými státy EU na základě závěrů Rady pro zahraniční věci EU, oznámilo dnes ministerstvo. Než bude uzavřen mír mezi Izraelem a Palestinou, ČR prakticky uznává Jeruzalém za hlavní město Izraele v hranicích demarkační linie z roku 1967, doplnil Černínský palác.

K přesunu ambasád z Tel Avivu do Jeruzaléma v září vyzval demokratické země prezident Miloš Zeman. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček dnes na twitteru tehdejší prezidentova slova připomněl. Zeman navrhl zřízení české ambasády v Jeruzalému už před čtyřmi lety. V Tel Avivu má svá velvyslanectví naprostá většina států kvůli nevyjasněnému statusu Jeruzaléma.

Z českých politiků se aktuálně vyjádřil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. „Myslím, že by bylo fajn, aby i ČR přesunula ambasádu do Jeruzaléma,“ napsal nyní na Twitteru.

orlik2016 ( 10. prosince 2017 03:30 )

trump-oznacil-jeruzalem-za-hlavni-mesto-izraele-hamas-otevrely-se-brany-pekla je zajimava veta, Jake Peklo? asi Hania Zapomel ze pred dvema roky dostal Hamas pejne do drzky Tzuk Eitan nebo pevna skala jak se ta operace nazivala. ted prichazi dalsi kolo, Tunely uz problem nejsou, Israel ma uz reseni je najit a vyhodit do vzduchu co zbyva rakety a paar blaznu. Myslim ze prisel cas a Gaza bude prevalcovana, kam utecou normalni lidi? do sinaje ? k egyptanum, asi tezko. myslim ze Egypt 94 mil obyvatel nema Zajem o nejake teroristi a palestincke fanatiky. prijdou do ceska? treba do prahy kde maji zastupitelstvoa ja se ptam jak to ze to neni este zlikvidovane ? na co si hraje ceska vlada? panove je cas udelat poradek doma a take prelozit zastupitelstvo do jerusalema. palestinci nikdo toto mesto nedostanoua jedina moznost je odejit do jordanskaa vyvolat si vlastni staata snazit se naucit vybudovat zem kde vsichni muzou zit v miru a klidu jako sousedi v syrii.

orlik2016 ( 10. prosince 2017 03:17 )

Ja bych to komentoval trochu jinak. new york ma kole 15 milionu obcanu a jsou tam vsichni jak krestane, tak zide a muslimove a jinea vischni zijou v miru a hlavne makaji. nemas nejaky proble 1912:

majojo ( 7. prosince 2017 09:13 )

Tak trochu v tom postrádám zhodnocení faktu, že Trumpův poměrně vlivný zeť je žid a dcera Ivanka rovněž přestoupila k judaismu.

squirrel ( 7. prosince 2017 03:33 )

Uz je hlavnim mestem Izraele ...Jeruzalem..,hystericti lide pali Trumpovi podobizny a Americkou vlajku...on s nimi ale sjedna poradek,tak jako s mexikancema ...uz se jim stavi zed..kterou opravdu neprelezou On vi co dela...cisti Ameriku a to by se melo udelat i v Cesku a zacit od tech vrchnich mist

dr.x.crement ( 7. prosince 2017 02:51 )

Asi se z toho někdo osype.................Donald jen plní své předvolební sliby

Zobrazit celou diskusi