Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Uprchlíkům stop.“ Trump se nevzdává, chce po soudu uvolnění zákazu imigrantů

Autor: ČTK - 
21. listopadu 2017
07:06

Bílý dům podal žádost k nejvyššímu soudu, aby zcela odblokoval rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa znemožnit vstup do USA občanům několika převážně muslimských států. Informovala o tom agentura AP. Dekret prezidenta Trumpa zablokoval před časem soud na Havaji, minulý týden jej ale odvolací soud v Kalifornii částečně odblokoval.

Trump letos v září vydal takzvané exekutivní nařízení, jímž zakázal vydávání víz občanům osmi států – Čadu, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie, Severní Koreje a Venezuely. Prezidentské nařízení ale narazilo na tvrdou kritiku, která v několika případech přerostla v soudní žaloby. Trumpův dekret pak zablokovaly federální soudy na Havaji, v Marylandu a ve státě Washington.

Podle názoru federálních soudců je Trumpovo rozhodnutí protiústavní, protože prezident prý neprokázal, že by národní bezpečnost bez tohoto zákazu nebylo možné zajistit. Verdikt o zablokování, který padl nejprve na Havaji v polovině října, nabyl okamžité platnosti na celém území USA. Migrace z KLDR a Venezuely se ale netýkal, protože platnost této části Trumpova příkazu soudy nezpochybnily.

 

Bílý dům na rozhodnutí soudu nižší instance reagoval odvoláním, kterému odvolací soud v Kalifornii vyhověl. Do USA tak nyní nejsou vpouštěni přistěhovalci z Čadu, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska a Sýrie, pokud nemají „vazbu“ na Spojené státy. Takovou vazbou mohou být úředně zdokumentované rodinné vztahy či součinnost s některou americkou institucí, například vzdělávacího charakteru. Rozhodnutí odvolacího soudu je předběžné.

Trumpova administrativa proto nyní podle agentury AP požádala nejvyšší soud USA o úplné odblokování dekretu. Pokud by soud žádosti vyhověl, byl by dekret plně platný i po dobu trvání odvolacího řízení. Řádné odvolací líčení nařídil podle dřívějších informací kalifornský soud na 6. prosince, kdy chce vyslechnout argumenty obou stran.

Zářijový dekret je už třetí verzí protipřistěhovaleckého nařízení, které Trump vydal. Také předešlé dvě varianty narazily na nesouhlasné stanovisko amerických soudů.

 

Zobrazit celou diskusi