Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Afghánistán našel způsob, jak získat pozornost Trumpa. Láká na zásoby lithia

Autor: mah, jer - 
12. března 2017
21:20

Afghánský prezident Ashraf Ghani má strach, že by Donald Trump mohl omezit, nebo stáhnout podporu USA v boji proti hnutí Taliban. Zdá se ale, že po některých výrocích nového prezidenta našel způsob jak si získat a udržet jeho pozornost. Jsou jím nerostné zdroje. Se zprávnou přišel web Politico. 

V lednu Donald Trump vyděsil mnohé země prohlášením, že si Spojené státy po invazi do Iráku měly nechat kontrolu nad tamními ropnými nalezišti.

Minimálně jeden vůdce nezávislé země na to ale reagoval pozitivněji a rozhodl se Trumpův zájem o nerostné bohatství využít. Afghánská vláda, kterou vede prezident Ghani se tak rozhodla americkému prezidentovi ukázat svůj potenciál. Vláda doufá, že osud Afghánistánu tak Trumpovi nebude lhostejný. Sázejí především na jeho letité zkušenosti z byznysu.

Zásoby nerostných surovin zmínil Ghani v telefoním rozhovoru s Trumpem ještě před jeho nástupem do funkce. A zdá se, že nový prezident se chytil. Je také čeho, studie vypracovaná Pentagonem odhaduje, že hodnota nerostů pod afghánskou půdou může být až bilion dolarů.

Nový přístup americké administrativy si pochvaluje i afghánský velvyslanec v USA Hamdullah Mohib. Ten tvrdí, že je to poprvé, co se americká vláda zaměřila na ekonomický potenciál Afghánistánu a chválí to jako příjemnou změnu.

Zřejmě nejvýznamnější z afghánistánského podzemního bohatství je obří množství lithia. Tento stříbřitý, jemný kov je užíván k výrobě baterií do telefonů, notebooků, ale i automobilů a jiných elektrických zařízení. Mnohými je lithium nazýváno „ropa budoucnosti.“ V roce 2010 Pentagon v prohlášení uvedl, že Afghanistán by se jednoho dne mohl stát „lithiovou Saúdskou Arábií.“

Podívejte se, co řekl Donald Trump ve svém inauguračním projevu

Video  První prezidentský projev Donalda Trumpa: S českými titulky  - Blesk TV, Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi