Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Česko má poklad v kovu budoucnosti: Lithium pod Cínovcem i ve Slavkovském lese

Autor: ČTK, nka - 
19. března 2017
19:00

Celkové zdroje lithia v krušnohorském Cínovci jsou 1,2 až 1,4 milionu tun tohoto kovu. Vyplývá to z posledního průzkumu z konce loňského roku, jak řekl v pořadu Otázky Václava Moravce vedoucí odboru nerostných surovin České geologické služby Jaromír Starý. V Česku se nachází podle hrubých odhadů šest procent světové zásoby lithia, většina je v okolí Cínovce, zbytek ve Slavkovském lese. Kov se využívá hlavně na výrobu baterií.

O těžbu kovu v Krušných horách usiluje několik firem. Společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ, už dostala od báňského úřadu všechna povolení k těžbě lithia z odkaliště, tedy po předchozí těžbě, v krušnohorském Cínovci. „To je projekt, který může být zahájen v horizontu dvou tří let,“ uvedl ředitel odboru surovinové politiky MPO Pavel Kavina. Podle něj se při této činnosti odstraní někdejší ekologická zátěž a vzniknou i pracovní místa.

Také sesterská společnost Cínovecké deponie, firma Sanaka Industry, chce těžit z odkaliště, ale v druhém českém ložisku - u Horního Slavkova na Sokolovsku.

U projektu hlubinné těžby je povolovací proces delší. Zatím se čeká na výsledky geologického průzkumu, které podle něj zatím vypadají nadějně. „Domnívám se, že v horizontu tohoto roku, maximálně příštího, ty výsledky průzkumu a rozhodnutí investora (zda těžit) bude k dispozici,“ dodal ředitel. Důležité také podle něj je, aby přidaná hodnota u těžby zůstala v ČR a surovina byla v Česku zpracována do podoby baterií.

V Krušných horách chce lithium těžit hlubinně i firma Geomet, kterou vlastní australská společnost European Metals. Naposledy se v Cínovci těžilo v roce 1991, kdy skončilo dobývání cínu.

Lithium se využívá hlavně na výrobu baterií do elektromobilů. Webová stránka The Space Invader (TSI) na konci loňského roku uvedla, že americký výrobce elektrických vozů a baterií Tesla Motors by mohl postavit svou druhou obří továrnu zvanou Gigafactory v ČR.

Gigafactory 1 na výrobu lithium-iontových baterií nyní Tesla buduje v americkém státě Nevada a po dokončení to má být největší budova na světě. Česko je pro továrnu Tesly podle portálu vhodné právě díky vysoké zásobě lithia v Krušných horách.

 

zipiczek ( 4. června 2017 14:10 )

lidi tohle přece nemůžete dovolit, kolik ještě dostaneme příležitostí zaujmout ve světe pevné místo? nebuďte blbý.. prodat amíkům materiál 21.století za ty nekrytý bankovky? pak se člověk ani nemá divit, že tu jsou kolem nýmandi bez přemýšlení v elektromotorovým boomu který se chystá, bude mít nakonec takto vysokoprocentní lithium uprostřed evropy víc jak cenu zlata, kdejakej čmoud jezdí v bavoráku, protože maj ropu a my? zavídíme ostatním statům, který nás tu léta rozkrádají!!

joudajoudovy ( 20. března 2017 13:43 )

ze by se historie opakovala? i ada mel ve svych stolach tovarny na rakety, ktere zazdili a vedci i s plany odjeli za ocean k novym chlebodarcum.

salto ( 20. března 2017 09:02 )

Myslím si, že bylo nadmíru vhodné to dobře prodat, nejlépe USA a taky jim povolit těžbu břidličného plynu, postavit néé radar ale rovnou raketovou základnu pro střely s jadernými hlavicemi atd,. atd.

salto ( 20. března 2017 08:59 )

joudajoudovy ( 20. března 2017 07:25 )

jiz kolem toho supi krouzi a sobotka se svymi sedmadvacetniky v tom vidi dalsi mls. uz se tesim, az miliardar janecek zacne rozebirat chranenou oblast slavkovskeho lesa, neb uz ma povoleni pro povrchovou tezbu a strhne mineralni prameny pro lazne. chudacek ma malo a tak se musi napojit. a co lidi? nemovitosti klesnou, zhorsi se zivotni prostreni, ubydou lazensti hoste a bude ohrozena kvality vody. otazka, jak a co se bude zpracovavat a kde, ci zustanou-li nerosty v ceskem vlastnicvi a kam budou odchazet dane, je v rovine sci-fi. pouceni lze vyvodit z bakaly. jedinec se nazere a narod pojde. skoda, ze nasi mocipani nemysli na nasi budouci generaci, ktere by neco meli zanechat, kdyz vse znicili a rozkradli. kozel zahradnikem se nikdy neosvedcil, mozna tak, zahradnikem je vrah.

Zobrazit celou diskusi