Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

OSN odsoudilo USA kvůli Jeruzalému. Slováci byli pro, Češi se zdrželi

Autor: ČTK, red - 
21. prosince 2017
21:45

Valné shromáždění OSN na dnešním mimořádném zasedání přijalo nezávaznou rezoluci, která odsuzuje rozhodnutí Spojených států uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. Pro návrh hlasovalo 128 zemí, proti bylo devět, 35 států včetně České republiky se zdrželo. Americký prezident Donald Trump před hlasováním pohrozil, že státy, které budou proti Washingtonu hlasovat, přijdou o americkou finanční podporu. Šéf palestinské autonomie Mahmúd Abbás považuje přijetí rezoluce za vítězství Palestiny.

„Podle našeho názoru přijetí této rezoluce nenapomáhá blízkovýchodnímu mírovému procesu, naopak prohlubuje rozdíly mezi stranami," řekla mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová. O tom, že se Česká republika hlasování zdrží, spekulovalo několik zahraničních zpravodajských webů. Například server arabstoday.net dnes napsal, že Česko se zřejmě americkému tlaku podrobí.

Ze zemí Evropské unie se hlasování vedle Česka zdržely Chorvatsko, Maďarsko, Lotyšsko, Polsko a Rumunsko, proti návrhu rezoluce žádný z unijních států nehlasoval. Slovensko se přiklonilo na stranu většiny, tedy těch, kteří postoj Spojených států odsuzují.

Izrael rezoluci odmítl

„Izrael rezoluci OSN odmítá a je zároveň potěšen vysokým počtem zemí, které pro ni nehlasovaly,“ uvedl v prohlášení izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Zároveň poděkoval zemím, které hlasovaly proti návrhu. Odmítavý postoj k rezoluci měly USA, Izrael, Guatemala, Honduras, Marshallovy ostrovy, Mikronésie, Nauru, Palau a Togo. 

Video  Rozhodnutí Trumpa ohledně Jeruzaléma odstartovalo protesty muslimů  - Reuters
Video se připravuje ...

Odlišný názor ale mají Jemen s Tureckem, které Valnému shromáždění návrh rezoluce předložily. Turecké ministerstvo zahraničí v reakci na výsledek hlasování uvedlo, že mezinárodní společenství svým postojem k Jeruzalému jasně ukázalo, že důstojnost a suverenita nejsou na prodej.

Jemenské zastoupení při OSN v projevu ve Valném shromáždění označilo Trumpovo rozhodnutí za do očí bijící porušení práv Palestinců a arabských států a také všech muslimů a křesťanů. Podle Jemenu se Spojené státy dopustily nebezpečného porušení mezinárodního práva.

„USA jsou statečná země“

Na obhajobu Spojených států vystoupil izraelský velvyslanec při OSN Danny Danon. Ten označil USA za statečnou zemi, která se vzepřela tlaku palestinských činitelů, kteří chtějí, aby se na jejich národ pohlíželo jako na oběti.

Danon prohlásil, že skutečnou obětí jsou Palestinci, ale ti obyčejní, kteří se nechávají svým vedením obelhávat. Palestinští představitelé se podle Danona snaží vlastním národem i zahraničními vládami manipulovat jako s loutkami, aby mohli dál odmítat mírové řešení sporu. Zároveň ujistil, že Izraelci uznávají, že Jeruzalém je posvátným městem pro miliardy lidí, a zároveň garantují svobodu vyznání.

terezkaterka33333 ( 23. prosince 2017 01:18 )

Už by sa tá agresorská Amerika mohla starať o seba a o svoju chudobu.O svoje problémy.

ccir ( 22. prosince 2017 23:48 )

No len tu ty žiadnych Slovákov neľutuj! Slovenská politika nemá ani ten najmenší dôvod a ani len náhodou nechať sa ovplyvňovať nejakou českou politikou, českými názormi a postojmi!

agfor ( 21. prosince 2017 21:13 )

Babiš si bude muset rozmyslet do které zádele poleze - jestli do bruselský nebo washingtonský.

dilema05 ( 21. prosince 2017 20:06 )

Tak to je velika chyba ze cesi nebyli PRO..a to diky Babisovi,ktery se sice umi otacet v businessu /zrejme/,ale v politice je to naproste,,kopyto''..uz zadne dotace z USA nebudou,nedokazal se rozhodnout na ktere je strane, nepodpodporil tuto vec...Babis se proste nedokazal orientovat...by to spatny kop na branku ,myslim,ze jsi dopremieroval Anndrej

rudyptak48 ( 21. prosince 2017 19:58 )

Copak je OSN bez stálých členů Rady bezpečnosti jejímiž členy jsou: Čína, Francie, Rusko, Spojené státy americké a Velká Británie? Je to jen shromáždění šašků, vydávající různé rezoluce a prohlášení. Tyto státy mají právo veta, a kterýkoliv z nich může blokovat jakoukoli rezoluci. Co tyto státy chtějí, to se stane a EU se může i podělat, nic s tím neudělá. Lituji Slováky a jejich Jánošíka Fica. Je to falešný rezavý padouch, snaží se lézt EU do řiti.

Zobrazit celou diskusi