Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kvůli bojům v Jeruzalémě se sejde Rada bezpečnosti. Bude řešit Chrámovou horu

Autor: ČTK - 
22. července 2017
21:59

Švédsko, Francie a Egypt dnes požádaly o naléhavé zasedání Rady bezpečnosti OSN, které by jednalo o nynější eskalaci násilí v izraelsko-palestinském sporu o Chrámovou horu. Oznámil to na Twitteru švédský vyslanec u OSN Carl Skau. Diplomaté poté agentuře Reuters sdělili, že rada se sejde v pondělí.

„Švédsko, Francie a Egypt žádají RB OSN, aby začala urychleně jednat, jak podpořit volání po deeskalaci (násilí) v Jeruzalémě,“ citovala švédského diplomata agentura Reuters.

Izraelské bezpečnostní jednotky podnikly v sobotu razii v domě Palestince, který v pátek na Západním břehu Jordánu ubodal tři Izraelce, a do oblasti byly povolány policejní a vojenské posily. Násilnosti, které doprovázejí izraelsko-palestinský spor o Chrámovou horu, si jen v pátek vyžádaly šest mrtvých.

Izrael po útoku na policisty, který se odehrál minulý týden v pátek, trvá na detektorech kovů u vstupu na posvátný okrsek na Chrámové hoře. Odtud si podle úřadů útočníci přinesli zbraně.

Palestinci izraelská bezpečnostní opatření odmítají a tvrdí, že Izrael porušil právo správy posvátného okrsku, který spadá pod muslimskou nadaci. Izrael říká, že žádnou dohodu neporušil, protože Chrámová hora je nadále otevřená; podobná opatření, která byla instalována na Chrámové hoře, jsou podle Izraelců běžná například v saúdskoarabské Mekce.

Nezadat ( 23. července 2017 00:16 )

Co se do toho cizí státy seerou?Izraelci moc dobře ví co platí na prasata.

jana999 ( 22. července 2017 22:45 )

pakáž jedna oni budou i sabotovat i ochranu lidí, ten islám je opravdu debilní demgogie

Zobrazit celou diskusi