Vladimír Dbalý (58) čelí obžalobě kvůli ovlivnění dvou zakázek z roku 2009 – digitalizace chorobopisů a nákupu gama nože. Hrozí mu až dvanáctileté vězení. Hlavní líčení začalo už v lednu 2016, avšak opakovaně muselo být odročováno. Dbalého obhajoba tvrdila, že klient trpí duševními i fyzickými obtížemi.

Předsedkyně soudního senátu Silvie Slepičková loni na podzim poslala Dbalého do psychiatrické nemocnice v Horních Beřkovicích, kde ho pozorovala dvojice znalců. Experti uvedli, že obžalovaný se hlavního líčení může účastnit.

Soud bude, Dbalého účast je i tak nejistá

Zda bývalý ředitel v úterý k soudu skutečně dorazí, není zcela zřejmé. Slepičková sice ještě v pátek neevidovala omluvenku od žádného ze sedmi obžalovaných, Dbalého advokátka Katarína Kožiaková Oboňová však řekla minulý měsíc deníku Právo, že podle posudku je prognóza klientova dalšího vývoje nejistá.

V úterý je na programu čtení listinných důkazů, žádný svědek předvolán nebyl. V pátek by měli přijít vypovídat autoři jeho psychiatrického posudku.

Státní zástupce Zdeněk Matula nechtěl na dotaz ČTK předjímat, zda bude v případě další Dbalého omluvenky navrhovat, aby soud kvůli urychlení procesu vyloučil projednání lékařovy viny do samostatného řízení. Situaci by to mohlo zkomplikovat tím, že důkazy provedené v hlavní větvi líčení by se při odděleném procesu s Dbalým musely opakovat.

Ředitel si psal „fiktivní deník“

Dbalý vinu odmítá. Státní zástupce podle něj „nehorázně a bezostyšně lže“. Dbalý kritizuje mimo jiné to, že obžaloba vychází z poznámek v jeho deníku, který označil za »fiktivní umělecké dílo o životě v lékařském prostředí«. Mimoto je Dbalý stíhán i za podezřelou dodávku pro nemocniční pracoviště navigované chirurgie.

U pražského městského soudu leží ještě jedna obžaloba na Dbalého, kterou zatím kvůli jeho omluvenkám nebylo možné začít veřejně projednávat. Kauza se týká toho, že ředitel údajně bral úplatky od svých známých a od advokátní kanceláře Šachta & Partners za to, že s nimi za NNH uzavřel v rozporu se zákonem smlouvy na poskytování konzultací nebo služeb. Přišel si tak prý na téměř 12 milionů korun.