Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čarodějův učeň oslavil kulatiny. Jeden z nejoblíbenějších filmů Karla Zemana měl premiéru před 40 lety

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
3. března 2018
10:00

Strašidelný, děsivý, ale i poetický, s jasným poselstvím, že láska přemůže vše. Takový je jeden z nejlepších animovaných filmů pro děti z rukou českého génia Karla Zemana (†78). V kinech se poprvé objevil 1. března 1978.

Kdo by mohl zapomenout na temné skřehotání herce Jaroslava Moučky (†86) v roli mistra čaroděje: „A mlýn zase mele...“? Poprvé zazněla před 40 lety, kdy měl snímek Čarodějův učeň premiéru. Okouzlil i diváky v tehdejším Západním Německu, kde byl uveden pod názvem Krabat. Jako předloha posloužila Zemanovi, režisérovi a zároveň scenáristovi, lužickosrbská legenda o Krabatovi z přelomu 17. a 18. století. Tu do knižní podoby zpracoval liberecký rodák Otfried Preußler (†89). O dva roky později autor přelomové Cesty do pravěku (1955) uvedl ještě neméně oblíbenou Pohádku o Honzíkovi a Mařence, spolu s Učněm tím své dílo uzavřel.

4699549:full:true:true

Film oceněný Zlatou sochou coby nejlepší dlouhý animovaný film na MF filmů pro děti a mládež v Teheránu roku 1977 a držitel čestného uznání na MF filmů pro děti a mládež v Lausanne v roce 1979 byl Zemanovým návratem ke klasické, takzvané ploškové animaci. V dokonale výtvarně vyprávěné baladě diváci malí i velcí sledovali příběh sirotka Krabata, který se při svém bloudění zimní pustou krajinou dostane až do tajemného mlýna. Spolu s dalšími jedenácti učedníky se zde učí čarodějnému umění. Nesmí se přitom setkat s žádným člověkem. Krabat se však zamiluje do vesnické dívky a příkaz poruší. Bude láska silnější než všechna kouzla? Podaří se dívence vyrvat Krabata a ostatní tovaryše z čarovných sítí mocného a zlého čaroděje?

Podívejte se na ukázku z filmu:

Více než hodinový film měl ještě jednu zvláštnost, po celou dobu je vyprávěn v první osobě a na jeho namluvení bylo třeba jen dvou herců. Kromě zmíněného Moučky se jako Krabatův hlas podílel na snímku i Luděk Munzar (84). V Německu Krabata namluvil Christian Brückner (74), velmi oceňovaný dabér a rozhlasový herec, jenž propůjčuje hlas Robertovi DeNiro a jehož jsme i u nás mohli vidět například ve snímku Hanebný pancharti (2009). Mistra pak namluvil Friedrich Schütter (†74), známý u nás ze série filmů stanice ARD Tatort (1971).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi