„Sanko, jseš mrtvej? Jo, vole.“ To je jen jedna z bezpočtu hlášek, které se – podobně jako chytlavá píseň „Někteří lidi nevěří, že jamajskej bob zvítězí…“ – zaryly do paměti diváků napříč generacemi.

Calgary ’88

Zápletka o jamajských sprinterech, kteří se po krachu v kvalifikaci na letní olympiádu rozhodli s pomocí bývalého úspěšného amerického bobisty reprezentovat zemi slunce a tropického ovoce na zimních hrách právě na čtyřbobu, je inspirována skutečnými událostmi. Jamajský bob totiž skutečně na ZOH startoval, a to v Calgary v roce 1988. Posádka Dudley Stokes, Christian Stokes, Devon Harris a Michael White stejně jako filmoví hrdinové díru do světa neudělala.

Ovšem díky až nakažlivému nadšení si získala srdce milionů fanoušků a producenti si zase komedií o prokřehlých vyznavačích reggae řítících se ledovou tratí v muzeálním bobu slušně namastili kapsy. Vždyť zatímco náklady Kokosů na sněhu lehce přesáhly 310 milionů Kč, celosvětové tržby vystoupaly k 3,44 miliardy – čistý výdělek tak činil 3,13 miliardy korun!

(Ne)úspěšné následovnice

Jamajští bobisté se od Calgary 1988 účastnili šesti dalších zimních olympiád, letos do Pchjongčchangu dokonce poprvé vyslali ženský dvojbob. Ten skončil předposlední, a to hlavně proto, že dorazila ještě další posádka zpod kokosových palem – Nigerijky... Později se navíc ukázalo, že jedna z Jamajčanek měla před olympiádou pozitivní dopingový nález!

Fotogalerie
14 fotografií