Celý projekt je Prahou 5 realizován k poctě světoznámému českému filmovému režisérovi, který svými filmy s originálními postupy ohromoval a inspiroval celý svět. Pomocí triků tak děti a jejich rodiče budou moci vstoupit do filmových scén a v pravěku se nafotit nebo nafilmovat.

Tak jako film Cesta do pravěku poskytl celým generacím základní informace o evoluci, tak i tato výstava provede návštěvníky zábavnou formou historií pravěku. „Veškeré vybavení budete mít možnost navštívit už na jaře 2018 a její otevření proběhne na začátku letní sezony. Doba trvání výstavy bude dva roky a v případě zájmu veřejnosti bude dále prodlužována,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí radnice Jakub Večerka.

Praha 5 bude mít jedinečnou výstavu k poctě Karla Zemana.
Autor: Praha 5

12 filmových scén a optické triky

Okolo současné stezky na horizontu Dívčích hradů a Prokopského údolí bude na dvoukilometrovém úseku instalováno 12 filmových scén z Cesty do pravěku. „Scény jsou tvořeny filmovou dokreslovačkou zvířat, která optickým trikem změní jednotlivé výhledy v pravěké scenerie. Ta je tvořena dva metry širokou kulisou, která je upevněna mezi dvěma do země zakotvenými dřevěnými kůly,“ vysvětlil mluvčí, jak bude vše probíhat.  

Každá triková scéna bude také vysvětlena informačním panelem. Kromě znalostí o prehistorii získají lidé i povědomí o filmových postupech před nástupem počítačů, které je mohou inspirovat k vlastní kreativní tvorbě. Celkové odhadnuté náklady jsou přibližně 950 tisíc korun. 

Karel Zeman byl český filmový režisér, výtvarník, loutkář, animátor a reklamní grafik. Mezi jeho nejznámější animované filmy patří ve své době velice populární filmy o panu Prokoukovi, dále též snímek Inspirace, kde v unikátním něžném poetickém filmu nechal oživnout skleněné figurky, což byl v té době zcela ojedinělý revoluční čin, neboť do té doby bylo sklo považováno za materiál pro animaci zcela nevhodný.

Fotogalerie
6 fotografií