Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

První dámě dal manžel ledvinu, Kiskové zemřel bratr z Prahy. Kdo jsou „kolegyně“ Zemanové?

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    25. 2. 2018
    07:10

    S pokračováním Miloše Zemana (73) na Hradě i po jeho druhé funkční období přetrvává  Česku jeden primát, týkající se prezidentského páru - ČR má ve střední Evropě prezidenta a první dámu s největším věkovým rozdílem. Ivana Zemanová (52), rozená Bednarčíková, oslaví 53. narozeniny v dubnu. „Konkurovat“ mohou v Rakousku, kde profesor Van der Bellen má o 20 let mladší paní. A stejně jako v případě Zemana jde o jeho druhou manželku. Kdo jsou vedle Ivany Zemanové další první dámy střední Evropy? A jaké strasti je stihly?

  • 1.Miloš Zeman (73) - Ivana Zemanová (52)

    Ivana Zemanová (52) se loni stala šéfkou petičního výboru, který sehnal podpisy pro - nakonec úspěšnou - prezidentskou kandidaturu Miloše Zemana (73). Za svým mužem, kterého si brala 2. srpna 1993, nyní pevně stála, i když si jejich manželství v minulosti prošlo těžšími chvílemi. To, když se Zeman vydal na čas objímat stromy na Vysočinu během své penze a přestávky v politice, zatímco paní Ivana zůstala v Praze s dcerou Kateřinou. 

    Během kampaně, kterou Zeman dle svých slov nevedl, se nechala slyšet, že si opětovnou manželovu kandidaturu přála. „Nemám potřebu kohokoli měnit. Pokud si s člověkem nerozumím, nepovažuji za nutné se s ním vídat. Ani v případě mého muže jsem neměla potřebu něco na něm měnit. Už když jsem se s ním seznámila, líbil se mi takový, jaký byl. Nejen, že mu to slušelo. Vysoký, opálený s šibalskýma modrýma očima. Zaujal mě svými znalostmi, velkým přehledem a tím, že problémy řeší věcně a s klidem,“ řekla před volbami pro Ona.iDnes.cz.

    Zemana si brala těhotná

    Zemanová za komunistů studovala Filosofickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, obor romanistika. Školu však nedokončila.

    Se svým budoucím manželem se seznámila na podzim 1990, kdy k němu nastoupila coby asistentka do Prognostického ústavu. S rozvedeným Zemanem přišla do jiného stavu, což zároveň znamenalo, že si současného prezidenta brala již s dcerou Kateřinou v břiše. Do kampaně před volbami v roce 2012 se ještě nezapojila, před letošními volbami už po boku Zemana nechyběla. Ostřílená řadou výjezdů po boku manžela po českých krajích, zatímco do zahraničí cestuje s prezidentem sporadičtěji. Při výjezdech do Ruska ani Číny však nechyběla.

    Miloš Zeman líbá ve svém štábu dceru Kateřinu po vítězství ve 2. kole prezidentské volby. Vpravo Ivana Zemanová Miloš Zeman líbá ve svém štábu dceru Kateřinu po vítězství ve 2. kole prezidentské volby. Vpravo Ivana Zemanová | ČTK

    Video  Porno mejdan, granátomet, přemety ve vizáži a nový pes: 5 let první dámy a Kateřiny Zemanové  - Jan Jedlička, Markéta Volfová
    Video se připravuje ...

  • 2.Andrej Kiska (55) - Martina Kisková (42)

    Také slovenská první dáma Martina Kisková (42) je druhou ženou svého prezidentského manžela Andreje Kisky (55), zvoleného v roce 2014. Již tehdy upozorňovala, že chce zůstat v pozadí. A tak se také děje. Kisku nedoprovází ani na zahraniční cesty a soustředí se především na výchovu jejich dětí Veroniky, Viktora a Martina, který se narodil loni.

    „Budu se v první řadě věnovat tomu, co ve svém životě pokládám za nejdůležitější - výchově a starosti o naše děti. Jsem ráda, že v tomto máme s manželem stejný názor. Je třeba přihlédnout k tomu, že naše děti jsou skutečně malé a potřebují naplno alespoň jednoho z rodičů. A jen připomínám, že jde o nestandardní situaci. Ani jeden z posledních slovenských či českých prezidentů obdobnou situaci nemusel řešit, neboť v čase výkonu funkce už měli dospělé a samostatné děti,“ řekla před časem Novému Času.

    Smrt bratra první dámy. Žil v Praze

    Inženýrka ekonomie Kisková je absolventkou ekonomické fakulty Univerzity Mateje Bela v Bánské Bystrici a po svém manželovi převzala vedení charity Dobrý anděl. S dětmi žije v Popradě. Při dotazu na to, jak se seznámili, byla v roce 2014 velmi stručná. „V práci,“ odpověděla. O ruku ji prý požádal „mile a romanticky“, vyčinila mu však zároveň, že není „pořádkumilovný“.

    Loni v říjnu stihla první dámu Slovenska rodinná tragédie - ve věku pouhých 43 let zemřel po problémech se srdcem její bratr Rastislav, finančník, který žil na sklonku života v Praze. Již v roce 2010 podstoupil náročnou operaci srdce. Přesto dál aktivně sportoval a zaběhl i newyorský maraton, účastnil se i českých běžeckých závodů.

    Slovenský prezident Andrej Kiska při inauguraci s novou první dámou Martinou Kiskovou Slovenský prezident Andrej Kiska při inauguraci s novou první dámou Martinou Kiskovou | Reuters

  • 3.Alexander Van der Bellen (74) - Doris Schmidauerová (54)



    Se svou první manželkou Brigitte žil rakouský prezident Alexander Van der Bellen (74) od roku 1960. V roce 2015 si však vzal svou současnou ženu a první dámu Rakouska Doris Schmidauerovou (54).

    Někdejší studentku politických věd na vídeňské univerzitě s manželem pojí minulost u Zelených, jejichž členkou je od roku 1989. V letech 1996 až 1999 byla v rakouské Sněmovně asistentkou svého současného muže, vypracovala se až na výkonnou ředitelku poslaneckého klubu Zelených.

    Sám Van Der Bellen ji v rozhovoru pro news.at označoval za jednoho ze svých nejdůležitějších politických poradců. „Je pro mě výhodou, že Doris pracuje na politické scéně, protože rozumí mé každodenní práci a naopak,“ pochvaloval si před volbami Van Der Bellen. „Hodně diskutujeme a ne vždy spolu souhlasíme. Ale to není nic zvláštního, zvláště ve vztahu, kde hledáte u partnera radu,“ říkala v roce 2016 Schmidauerová.

    Přišla o práci a nedávno i o otce

    Ve funkci u Zelených zůstala i coby první dáma. „Moje nezávislost je pro mě důležitá,“ upozorňovala. Jenže Zelení se loni nedostali po volebním propadáku do parlamentu, a tak první dáma nakonec o práci přišla. 

    Zatímco s manželkou Doris prý Van Der Bellen sdílí mj. vášeň pro pěší turistiku, i s exmanželkou Brigitte (†74) pojil rakouského prezidenta přátelský vztah - i jejich rozvod prý proběhl „přátelsky“. Měli spolu syny Nicolaie a Floriana. Otcem se stal Van der Bellen již v 19 letech. 

    Prezidentova bývalá manželka však zemřela letos v lednu po krátké nemoci. Prezidentský pár stihla úmrtí blízkých hned nadvakrát. Krátce předtím totiž zemřel otec Schmidauerové Ernst (†83).

    Rakouský prezident Van Der Bellen s manželkou Doris (vpravo) Rakouský prezident Van Der Bellen s manželkou Doris (vpravo) | Profimedia.cz

  • 4.Frank-Walter Steinmeirer (62) - Elke Büdenbenderová (56)

    Německý politik a někdejší ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeirer (62) a soudkyně u správního soudu Elke Büdenbenderová (56) se brali v roce 1995 a mají spolu dceru Merit (21). 

    Elke přitom v minulosti trpěla onemocněním ledvin - a když se začala její situace rapidně zhoršovat, našel se v roce 2010 dárce. Její manžel. „Moje žena je vážně nemocná. Vzhledem k tomu, že neexistuje žádná alternativa a protože to předběžné vyšetření dovolí, já sám budu dárcem orgánů,“ oznámil tehdy Steinmeier v Berlíně a vzal si na čas od politiky pauzu.

    Nemohl bych to udělat bez tebe...

    V říjnu toho roku se pak transplantace zdařila a ze Steinmeiera se stal hrdina. O sedm let později se z něj a jeho ženy stal prezidentský pár. A obětovala se pro změnu Elke. „Jako soudce nesete obrovskou zodpovědnost za rozhodnutí, která někdy hluboce ovlivňují životy lidí,“ říkala již jako první dáma v rozhovoru pro Der Tagesspiegel a přiznávala, že se jí po její někdejší práci občas zasteskne.

    Namísto toho vyrazila do zámku Bellevue plnit roli první dámy. Za to, že upřednostnila stát svému muži po boku oproti pokračování v kariéře, jí poděkoval po volbách i Steinmeier: „Milá Elke, chci ti vyjádřit své upřímné poděkování, že se do toho zapojíš. Není to žádná samozřejmost. Nemohl a nechtěl bych to udělat bez tebe.“

    Německý prezident Steinmeier s manželkou Elke a dcerou Merit v roce 2014 Německý prezident Steinmeier s manželkou Elke a dcerou Merit v roce 2014 | Profimedia.cz

    Německý prezident Steinmeier s manželkou Elke Německý prezident Steinmeier s manželkou Elke | Profimedia.cz

  • 5.Andrzej Duda (45) - Agata Kornhauserová-Duda (45)

    Polská germanistka Agata Kornhauserová-Duda (45) je první dámou od srpna 2015. Absolventka Jagellonské univerzity v Krakově v témže městě učila dlouhá léta němčinu. Manžela Andrzeje Dudu si brala v roce 1995. Stejně jako Ivana Zemanová byla již těhotná - nedlouho po svatbě se jim narodila dcera Kinga.

    Polská první dáma je dcerou prozaika, překladatele a literárního kritika Juliana Kornhausera, umělcem je i její bratr - básník Jakub Kornhauser. Rodina má i židovské kořeny a podle webu viva.pl v ní poté, co se Agata stala první dámou, poněkud ochladly vztahy. Když s manželem navštívila Agata Prahu, došlo také na předčítání dětem z románu Quo Vadis Henryka Sienkiewicze. Ostatně právě aktivity v oblasti vzdělávání si řada lidí na polské první dámě cení.  

    Agata Kornhauserová-Duda však vedle vlídné tváře umí ukázat i tu ráznější - v červenci během návštěvy prezidenta USA Donalda Trumpa obešla jeho napřaženou ruku a zamířila k první dámě Melanii. Odborníci na etiketu jí dali povětšinou za pravdu, kritici Trumpa v tom viděli jasné gesto. Jinak je však první dáma Agata vnímána v Polsku jako poměrně otevřená, srdečná a upřímná. I ona však zároveň naráží na to, že ani v Polsku není oficiálně zřízena kancelář první dámy.

    První dámy Polska a ČR Agata Kornhauserová-Duda a Ivana Zemanová První dámy Polska a ČR Agata Kornhauserová-Duda a Ivana Zemanová | Archiv Blesku

    Andrzej Duda s manželkou Agatou a dcerou Kingou Andrzej Duda s manželkou Agatou a dcerou Kingou | Reuters

  • 6.János Áder (58) - Anita Herczeghová (53)

    Když zabrousíme mimo země střední Evropy, ale stále ještě do spojení zemí V4 - tedy Visegrádské skupiny, dalším prezidentským párem je v Maďarsku dvojice János Áder (58) - Anita Herczeghová (53).

    Původní profesí soudkyně u obchodního metropolitního soudu vzešla z rodiny Gézy Herczegha, někdejšího soudce Mezinárodního soudního dvora v Haagu. S budoucím manželem Jánosem - taktéž právníkem - se seznámila během studií na Univerzitě Loránda Eötvöse v Budapešti. Brali se v roce 1984, Áder tehdy pracoval ve výzkumném sociologickém ústavu Maďarské akademie věd. I jejich nejstarší dcera Barbara se stala právničkou, mají spolu celkem čtyři děti.   

    Dcera na soukromé univerzitě Sorosova střihu

    Další dcera Orsólya studovala střední školu v Bruselu v době, kdy tam Áder žil coby europoslanec s rodinou. Maďarský tisk loni upozorňoval na to, že si pro pokračování studií vybrala Richmond University, americkou univerzitu v Londýně, fungující podobně jako Středoevropská univerzita miliardáře George Sorose, proti které se coby „nelegální“ škole vydal na tažení premiér Viktor Orbán. 

    Maďarský prezident Janos Ader s manželkou Anitou na návštěvě Prahy s manželi Zemanovými Maďarský prezident Janos Ader s manželkou Anitou na návštěvě Prahy s manželi Zemanovými | Profimedia.cz

    Maďarský prezident Janos Ader s manželkou Anitou Maďarský prezident Janos Ader s manželkou Anitou | Profimedia.cz

flora ( 25. února 2018 17:56 )

S tím prvenstvím a otírání se o Zemana a jeho ženu vyčkejte . Zas to máte blbě U Macronových je rozdíl 24 let a vztah s ní začal mít Emmanuel, když jemu bylo 15 let ! Dcera Brigittky byla jeho spolužačka

lambrika ( 25. února 2018 12:27 )

První dámě dal manžel ledvinu, Kiskové zemřel bratr z Prahy. . . . A co dal první dámě manžel z Uranda u Gundy ??? Které manželce prezidenta pošla kočka nebo pes ??? Prostě článek kde i bulvár už píše na WC při strašné zácpě , nebo silném průjmu.

avina ( 25. února 2018 10:44 )

zdenekk: Náš prezident / první prezident z přímé volby občanů/ Ing MZ vypadá normálně- jen Vám chybí brejle a přebalit pochcané tepláky,pozvracenou košili. Veškrnovou jste nezahlédl, drobného, zrzavého Vencu převyšovala o hlavu. Venca flaška byl jednička ,uchlastal se a prokouřil plíce. Zálety za babama stihl, jako vztah s Vondrou....Ze 3 bratrů byl ten kecálek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa