Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bojovníci ISIS se vrátí ze Sýrie a Iráku do Evropy, varují Italové

Autor: CTK, ivm - 
6. února 2018
15:33

Evropě hrozí návrat bojovníků, kteří v předchozích letech bojovali v Sýrii či Iráku na straně teroristické organizace Islámský stát (ISIS). Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Angelino Alfano na úvod konference ministrů zahraničí o migraci, jíž se v Římě účastní i zástupci několika afrických zemí. Informovala o tom agentura APA.

Podle šéfa italské diplomacie nejde jen o „možnost“, že by se zahraniční bojovníci dostávali zpět do Evropy, ale o „absolutně konkrétní nebezpečí". Organizace ISIS ovládla v roce 2014 značná území v Sýrii a Iráku. Loni ji z většiny těchto oblastí vytlačily místní bezpečnostní složky s pomocí mezinárodní koalice. V řadách této teroristické organizace bojovala i řada Evropanů.

Itálie pošle další peníze pro Afriku

Na konferenci, jíž se zúčastnili například zástupci Alžírska, Čadu, Egypta, Libye, Francie či Tuniska, italský ministr zahraničí také uvedl, že jeho země dá v letech 2018 až 2019 do Fondu pro Afriku „dalších 80 milionů eur“ (asi dvě miliardy korun). Peníze by měly jít na ekonomické a sociální rozvojové projekty v afrických zemích, určené zejména pro mladé lidi.

Itálie před rokem zřídila vlastní fond, který má pomoci africkým státům lépe střežit hranice a bránit lidem vydávat se na cestu přes Středozemní moře do Evropy. Tehdy do něj slíbila vložit 200 milionů eur. Peníze z tohoto fondu mají jít zejména na pomoc Nigeru, Libyi a Tunisku, které jsou hlavními zeměmi, odkud proudí migranti do Itálie.

Migranti hledají v Itálii útočiště

Itálie se v posledních letech potýká s masovým přílivem migrantů z Afriky, jichž loni připlulo přes Středozemní moře na 120 tisíc. O rok dříve jich dorazilo z Afriky do Itálie rekordních 181 500.

Alfano v úterý na konferenci v Římě také varoval před extremismem, který podle něj předitalskými parlamentními volbami, chystanými na příští měsíc, zaznívá z řad některých pravicových stran. Jejich lídři zneužívají podle Alfana otázku migrace k získávání hlasu voličů.

prycsnima ( 6. února 2018 17:03 )

 Sou to sarančata a proto je třeba je ničit než sem dolítnou .

Zobrazit celou diskusi