Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

ISIS zaútočil na vojenskou akademii: Pět mrtvých a deset zraněných

Autor: ČTK, vei - 
29. ledna 2018
07:10

Nejméně dva vojáci zahynuli a dalších deset utrpělo zranění při útoku skupinky povstalců na jednotku afghánské armády střežící vojenskou akademii v Kábulu. Uvedly to agentury AP a AFP s odvoláním na armádu a ministerstvo obrany. Zemřeli prý také tři útočníci. K akci se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (ISIS).

Na hlídku u vojenské akademie nejdříve zaútočil sebevražedný atentátník, načež vypukla přestřelka, citovala AP mluvčího afghánského ministerstva obrany. V boji prý padli dva vojáci, také prý byli zabiti tři útočníci a dalšího vojáci zatkli. Podle svědků boje začaly kolem čtvrté hodiny ranní místního času (půl hodiny po půlnoci českého času) a pokračovaly i s východem slunce. Mluvčí uvedl, že útočníků bylo nejméně pět a jeden stále odolává příslušníkům ozbrojených sil.

Ačkoli jsou v tuto chvíli detaily situace v Kábulu stále nejasné, armádní velitel Afzal Aman agentuře AP potvrdil, že na jednotku v blízkosti vojenské akademie někdo zaútočil ručními granáty. Výbuchy a střelbu slyšeli nad ránem i mnozí obyvatelé afghánské metropole.

Akademie Maršála Fahima se nachází na západním okraji Kábulu a podle deníku The Guardian jde o silně střežený objekt. Nejmenovaný armádní činitel řekl agentuře AFP, že útočníkům se nejspíše nepodařilo proniknout dovnitř. Areál se stal terčem útoku už loni v říjnu, kdy sebevražedný atentátník zabil 15 mladých rekrutů.

Pondělní incident je již třetím útokem v hlavním městě Afghánistánu za posledních deset dní po dvou bombových útocích, které si dohromady vyžádaly přes 120 obětí. K těm se přihlásilo radikální hnutí Tálibán. Ke dnešnímu incidentu se prostřednictvím propagandistické agentury Amak přihlásil ISIS.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi