Informace o odsouzení uprchlého podvodníka oběhly Česko a během několika týdnů získala policie žhavý tip. Radek nebyl na Slovensku, jak mnozí jeho známí tipovali, ale ukrýval se v Čechách. Podle informací Blesku se nechal zaměstnat a hrál v novém prostředí »mrtvého brouka«. Jenže policie dostala právě z jeho pracoviště informaci, kde ho najde.

„Mohu potvrdit, že byl vydán příkaz k zatčení a muž skončil v rukou policie. Nyní se nachází ve vazbě,“ sdělil Blesku státní zástupce Ivan Hrazdíra.

Bývalý fotbalista a skladník v letech 2012 až 2014 sliboval zájemcům z řad známých, ale i osobám, které na něj dostaly tip, výhodné zúročení vkladů. Malé částky vesměs vracel, jakmile ale přijal od stejné osoby stotisícové či rovnou milionové vklady, byl konec. „Složili jsme se celá rodina a příbuzní. Dohromady jsme dali dva miliony,“ popsal u soudu jeden z podvedených.

Talentovaný fotbalista, který svého času dokonce koketoval s mládežnickými týmy brněnské Zbrojovky, vystupoval před klienty jako bookmaker sázkové společnosti Tipsport. Nabízel mimo jiné smlouvy o kurzovém sázení, které měly přinést zaručený zisk.

Společnost popřela, že by Radek S. kdy byl jejím zaměstnancem. Naopak, prosázel u ní obrovské částky. „Sázet na sportovní zápasy s tím, že vás sázkovka za všech okolností vyplatí? Kdo to kdy slyšel?“ zaznělo mimo jiné u soudu.



Soudce Miloš Žďárský připustil, že Radek S. nemusel do »podnikání« vstoupit přímo s úmyslem peníze nevrátit. „Pan obžalovaný ale musel vědět, že investice do sportovních sázek jsou bez záruky. Jak je obecně známo, nebohatnou sázející, ale společnosti, které se tím živí,“ konstatoval soudce.

Radek S. také založil společnost Play 2 Invest, nabízel smlouvy o půjčce se zárukou nadstandardně výhodného zúročení. V síti uvízly desítky zájemců. „Dělal to fikaně. Dal jsem mu pět tisíc, vrátil mi šest. Později mi nabídl smlouvu na sto tisíc s tím, že dostanu zpět během měsíce sto deset. Prachy jsem ale už nikdy neviděl. Stejně jako Radka,“ svěřil se jeden z podvedených.

Obral i sportovce

V seznamu obelstěných nechyběla i známá jména sportovců, například někdejší fotbalisté Roman Hubník či Bronislav Červenka. Ty připravil o  statisíce.

Sedm let za podvod velkého rozsahu si Radek S. odpyká ve věznici s ostrahou. Nesmí vykonávat funkci ve statutárním orgánu společnosti, dostal pětiletý zákaz podnikání v oboru výroba, obchod a služby. A musí všem v předlouhém seznamu podvedených vrátit peníze.

Peníze jsou fuč

Osud takřka 70 milionů korun je ovšem neznámý. Část podle všechno prosázel, měl nakoupit auta, s přítelkyní investoval do prodejny s luxusním zbožím. Klientům, kterým nasliboval hory doly, tak nejspíš zůstanou oči pro pláč. 

Zatčením mladého muže, který využil dílem naivitu a dílem touhu přijít si na rychlé prachy, případ nekončí. Radek S. se odvolal, případem se bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

VIDEO: Pavlína N. dostala u Krajského soudu v Brně 12 let vězení. Známé připravila během devíti roků o více než 10 milionů korun

Fotogalerie
4 fotografie