Vladimír Š. žil před svým odjezdem do západní Afriky, Brazílie a Hongkongu deset let v bytovce v obci Čejkovy. Místní se shodují, že měl kvůli dluhům z podnikání hluboko do kapsy.

Ke zlepšení jeho finanční situace nepřispělo údajně ani to, že propadl podvodným e-mailům a že už roky měl posílat peníze na zahraniční konta. Jejich adresáti mu totiž slibovali, že získá milionové majetky. Jenže před tím chtěli poslat »drobnou« hotovost na vyřízení a notáře, o peníze tak dál a dál jen přicházel…

„Myslel si, že tady by vydělal peníze a zaplatil by dluhy. Posílal tak peníze všude, kam mohl. Jednou do Beninu, podruhé do Nigérie. Dopisoval si s bankami v Anglii,“ řekl soused Vladimíra Š. Jaroslav Kluch (69).

Vladimír Š. také občas chodil po vesnici a chtěl po místních, jestli by mu někdo nepůjčil. „Většinou chtěl pětistovku,“ řekla jedna z místních žen. Poslední rána stihla Vladimíra Š. v létě roku 2016 před tím, než odletěl do ciziny.

Prošustroval byt, byl z něj bezdomovec

„Prošustroval byt a najednou z něj byl bezdomovec. Společenství vlastníků bytovky jeho byt vykoupilo, dalo mu výpověď a on se musel vystěhovat,“ řekl Kluch. Jenže pro nábytek a další věci si už nepřišel. Vše tak skončilo v kontejneru před bytovkou a jeho písemnosti i s podvodnými e-maily ve sklepě.

Podnikal ve zdravé výživě

„Vzal si jen notebook a osobní věci, sbalil kufry a zmizel. Pak jsem se dozvěděl, že je v Brazílii a o něco déle i to, že je ve vězení v Hongkongu,“ dodal Kluch. To ho ani příliš nepřekvapilo. „Byl sice chytrý, ale úplně naivní, skoro až blázen,“ zakončil Kluch.

Vladimír Š. před tím, než se přistěhoval do obce Čejkovy, žil a pracoval v Srní na Šumavě. „S jednou paní z Příbrami se snažil také podnikat ve zdravé výživě. To mu ale nevyšlo. Svou rodinu má v Českém Krumlově. Měl byt, měl důchod, mohl v klidu a krásně žít. Teď nemá nic. Byl to takový naivní blázen,“ okomentoval Vladimíra Š. za celou vesnici Kluch.

Co se stalo?

Vladimír Š. byl v roce 2016 zadržen na letišti v Hongkongu se třemi kily kokainu. Vinu u soudu, který mu uložil trest 27 let, odmítl. O drogách v kufru převáženém z Jižní Ameriky prý nevěděl, zavazadlo údajně dostal jako dárek. Již v srpnu byl v Hongkongu za pašování kokainu odsouzen také k 27 letům jiný Čech (63). Senioři mají naději na vydání do vlasti, protože s Hongkongem máme smlouvu o vydávání osob.

Fotogalerie
12 fotografií