Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Alkohol má ve Sněmovně zelenou: Zákaz pití při schůzích je zrušený

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
23. ledna 2018
19:18

Poslanci opět pod parou? Od teď to opět není vyloučené. Nový šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) totiž zrušil rozhodnutí svého předchůdce Jana Hamáčka o „suchém zákonu“. Tedy pravidlo, že během schůzí je v celé Poslanecké sněmovně zakázané podávat alkohol.

„Toto rozhodnutí nabývá účinnosti dnem 23. ledna 2018,“ stojí v rozhodnutí Vondráčka, které vyvěsil veřejně také na webové stránky Poslanecké sněmovny.

„Toto rozhodnutí je plně v jeho kompetenci,“ zareagoval na rozhodnutí Vondráčka pro Blesk Zprávy bez dalších podrobností Jan Hamáček.

„Ve Sněmovně je nyní přes 120 nových poslanců a máme nové volební období. Doufám, že některé alkoholové excesy jsou už minulostí,“ řekl Blesk Zprávám  ke svému rozhodnutí Vondráček.

Předseda Sněmovny je navíc přesvědčený, že „samotný zákaz konzumaci nezamezil, což jsme byli několikrát taky svědky. Ti, kteří chtěli, si cestu k alkoholu stejně našli,“ pokračoval v odpovědi člen hnutí ANO.

Podle Vondráčka byl také pádným důvodem ke zrušení sněmovní prohibice i fakt, že se na půdě dolní komory parlamentu konají desítky společenských a kulturních akcí, včetně křtů, a on prý vždy musel udělovat výjimku, aby se mohl alkohol podávat a to třeba jen kvůli přípitku. 

Politici v podmínce

Zrušení prohibice prý Vondráček vyhlásil jen podmínečně. Pokud toho budou poslanci zneužívat, alkohol opět zmizí v zamčených skladech a skříních. „Doufám, že jsou poslanci dospělí lidé a ví, že se v práci nepije. A jestliže při řízení schůze zjistím, že je někdo pod vlivem alkoholu a potvrdím si, že konzumoval v restauraci, zákaz znovu okamžitě zavedu. Řekneme tedy, že jsou všichni v podmínce,“ uzavřel obsáhlé vyjádření pro Blesk Zprávy Vondráček. 

A zareagovala také bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová z ODS, která věří, že se situace k horšímu nezmění. „Poslanci mají vědět, co mají dělat i bez zákazu. Nemyslím, že se po zrušení zákazu situace změní k horšímu,“ dodala Němcová.  

„Suchý zákon“ prosazovala ve Sněmovně někdejší místopředsedkyně a Ondráčkova kolegyně z hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová. Podle svých slov tehdy reagovala i na chování předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska

Jermanová rozhodnutí Vondráčka původně nevěřila

Bývalá místopředsedkyně Sněmovny Jermanová se nestačila rozhodnutí Vondráčka divit. Na novinku z malostranských paláců ji upozornily Blesk Zprávy. Ptali jsem se, co na ni říká?

„Doufám, že jde jen o špatný vtip? Je přece normální v práci, že lidé v práci nepijí. Zrušení zákazu by mě velmi překvapilo,“ zareagovala nevěřícně hejtmanka, která je přesvědčená, že pokud chtějí politici zlepšovat svou pověst, mají jít příkladem. „Pití v práci určitě není tím správným příkladným chováním,“ dodala. 

Alkohol „pod zámkem“ museli držet pracovníci restaurací a sněmovních bufetů vždy při schůzích poslanců téměř tři roky. Například bývalý místopředseda sněmovny a šéf hnutí STAN Petr Gazdík na zákaz alkoholových dýchánků politiků v práci reagoval láhví mléka, kterou si přinesl přímo do jednacího sálu. 

ptacek5 ( 24. ledna 2018 09:42 )

ale v práci se přece podle zákoníku pít nesmí, takže pokud to co dělaní není práce, tak by neměli pobírat plat ne? a kolik stojí panák? stejně jako v každém "státním zařízení" třeba i rekreačním zařízení pro státní zaměstance. pokud stojí láhev rumu 90 korun, rozleje se na 12,5 panáka 0,4 takže 12 velkých a jeden malý.90:12,5 je 7,50 za panáka rumu. vím to z vlastní zkušenosti, protože jsem byla v jedno zakovém zařízení ubytovaná jako náhradník za pracovníka státní správy. prodává se to bez jakékoliv marže. pouze za cenu nákupu.

pinky90 ( 24. ledna 2018 05:26 )

Už nadlidi můžou zase chlastat v práci.

fotrpjotr ( 24. ledna 2018 03:33 )

Další věc,kterou prosadil Kalousek.

ben2005 ( 23. ledna 2018 23:42 )

No, to je mazec....takže v pracovní době je povoleno chlastat...

gabreta ( 23. ledna 2018 22:56 )

To povolil Vondráček kvůli Kalouskovi. Chemik se bude nalejvat a nebude opruzovat ve sněmovně!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa