Už při otevření vstupních dveří třípokojového vinohradského bytu je jasné, že zde žijí lidé, kteří si rádi hrají a nebojí se jít proti proudu. Při prohlídce útulného obydlí všude hoří svíčky a nezainteresovaný pozorovatel by rozhodně neuhodl, že Sam s Nickem tady bydlí teprve rok. Ostatně duch místa byl důvodem, proč se rozhodli si byt pronajmout.

„O místě, kde bychom chtěli žít, jsme měli jasnou představu, a možná právě proto jsme ho tak dlouho hledali. Důležitá pro nás byla lokalita blízko centra a to, jak na nás napoprvé zapůsobí. Hodně se v životě řídíme pocity a empatií. Atmosféra tohoto prostoru nás ale okouzlila během prvních minut prohlídky,“ popisuje Sam Dolce sžívání s novým domovem.

Sam se už od dob studií na textilní fakultě Technické univerzity v Liberci věnuje stylingu. Různé typy klientů potřebují různé typy oblečení. Práce ho naučila, že nejdůležitější je, aby se lidé v jeho modelech cítili sebevědomě a sami sebou. Stejný přístup má k bydlení.

„Často pořádáme večeře pro známé, proto nás musí prostor, ve kterém žijeme, inspirovat a také vystihovat,“ říká. Proto v bytě společně podtrhli jeho elegantní secesní nádech a nezaplnili jej zbytečným množstvím nábytku. Vzhledem k Samově profesi slouží třetí pokoj jako šatna, ve které mají svou garderobu dokonce i některé klientky.

Skříně v ostatních místnostech tak nejsou třeba. O to více pak vynikne krása a elegance vysokých stropů.

„Rádi propojujeme zdánlivě nespojitelné. Máme rádi moderní styl i retro. Abychom se v bytě cítili jako doma, musíme se obklopit věcmi, ke kterým máme osobní vztah. I proto jsme nad postel pověsili fotky našich oblíbených umělců, s jejichž postoji a názory se ztotožňujeme. Nechali jsme je zarámovat do masivních rámečků Ikea, které na černé zdi dobře vyniknou. Nechceme, aby to u nás vypadalo jako v muzeu, a tak návštěvy usazujeme do lehkých průsvitných plastových židlí. Máme rádi humor i ve stylu, a možná proto se k nám přátelé tak rádi vracejí,“ říká Sam se smíchem.

Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Nové Proměny Bydlení.

Časopis Nové proměny bydlení
Autor: NPB