Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Karibik zasáhlo zemětřesení o síle 7,6 stupně. Praskaly domy, lidé se bojí tsunami

Autor: ČTK, simao - 
10. ledna 2018
06:45

Po loňských hurikánech Irma či Maria zasáhlo oblast Karibiku tentokrát silné zemětřesení. Otřesy měly sílu 7,6 stupně, informovala dnes s odvoláním na americkou geologickou službu USGS agentura Reuters. Varování před hrozící vlnou tsunami bylo ale nedlouho po vydání odvoláno, pozorování pokračuje. První drobné škody na domech hlásí Honduras. Informace o případných zraněných zatím k dispozici nejsou.

Epicentrum zemětřesení se podle USGS, která původně hovořila o otřesech o síle 7,8 stupně, nacházelo v moři zhruba 200 kilometrů severovýchodně od obce Barra Patuca na severovýchodě Hondurasu a asi 300 kilometrů jihozápadně od Kajmanských ostrovů. Zemětřesení bylo velmi mělké, ohnisko se nacházelo jen deset kilometrů pod povrchem.

Otřesy pocítili v úterý pozdě večer místního času mimo jiné obyvatelé honduraské metropole Tegucigalpy, uvedla agentura Reuters s odvoláním na svědectví jednoho z místních. Slabě se daly otřesy cítit také v mexickém státě Quintana Roo, který leží na jihovýchodě země, ale i v Guatemale, Kostarice, Belize či Salvadoru.

První drobné škody jako praskliny na domech jsou hlášeny z honduraských departementů Colón, Atlántida a Olancho. Severovýchod Hondurasu, který byl epicentru nejblíže, je řídce osídlený, velkou část ho zabírají přírodní rezervace. Odborníci z USGS uvedli, že pravděpodobnost, že zemětřesení způsobilo velké škody a vyžádalo si oběti na životech, je velmi nízká.

Prezident: Nechoďte do vody

Tichomořské varovné středisko původně oznámilo, že hrozí nebezpečí vzniku tsunami. Varování obdržely Jamajka, Portoriko a další karibské ostrovy i východní pobřeží středoamerických států. Později ale středisko varování odvolalo.

Honduraský prezident Juan Orlando Hernández na Twitteru napsal, že záchranné složky jsou v pohotovosti. Obyvatele země vyzval, aby zachovali klid. Situaci přes odvolání varování před tsunami nadále monitorují na Kajmanských ostrovech a v Portoriku. „Je důležité, aby lidé nechodili do vody a drželi se dál od pobřeží,“ uvedl zástupce portorických úřadů zodpovědný za bezpečnost Héctor Pesquera.

openha ( 14. ledna 2018 13:36 )

TAK TOHLE MOHL NAPSAT ÚPLNÝ TROUBA,NÁM VLÁDL PO POLITICKÉ STRÁNCE SOVĚTSKÝ SVAZ,SSSR,OD ROKU 1948 DO 1966.Potom byla přestávka dva roky. A SSSR A JEHO KOMUNISTICKÁ STRANA NÁS ZASE OTRAVOVALA AŽ DO PÁDU SSSR A VZNIKU KAPITALISTICKÉHO RUSKA !!! DNEŠNÍ RUSKO NELZE VŮBEC PŘIROVNAT K SSSR, KDO TO NEVÍ,NEVÍ NIC !!!

sores ( 10. ledna 2018 10:35 )

V Česku je také zemětřesení ale politické! Zloději chtějí vládnout Česku jako nám vládlo RUSKO po mnoha let!! Snad zvítězí logické uvažování a zdravej rozum!

Zobrazit celou diskusi