Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Požáry v Portugalsku zabily nejméně 45 lidí. Vláda vyhlásila národní smutek

Autor: jer, ČTK - 
17. října 2017
20:45

Portugalsko v úterý vyhlásilo třídenní smutek za oběti lesních požárů, informovala agentura Reuters. V neděli a pondělí v důsledku stovek požárů v centrálních a severních částech země zahynulo nejméně 45 osob včetně teprve ročního dítěte. Kritici se ptají, proč si vláda nevzala ponaučení z posledního neštěstí v červnu, kdy ve středním Portugalsku oheň zabil 64 lidí.

„Jestliže se tragédie stane dvakrát za čtyři měsíce, pak to není zcela výjimečná situace… znamená to, že vláda opakovaně selhala ve svém základním poslání: chránit životy občanů,“ napsal v úterý novinář João Miguel Tavares v deníku Publico.

Zpráva o červnovém neštěstí poukázala na to, že tísňové služby reagovaly pomalu, hasiči byli špatně koordinováni a úřadu pro civilní ochranu selhala komunikační síť, informovala agentura Reuters.

Socialistický premiér António Costa se v pondělí prostřednictvím televizního přenosu obrátil k národu. Řekl, že ministra vnitra funkce nezbaví, a přislíbil, že se věci změní. Šéf opozičních sociálních demokratů v úterý jeho vystoupení označil za „urážku rozumových schopností“ Portugalců.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi