Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dvě ženy uhořely ve svém autě. „Šílené“ požáry v Portugalsku mají již 27 obětí

Autor: simao, ČTK - 
16. října 2017
09:01

Počet obětí lesních požárů ve středním Portugalsku stoupl na 27 osob, v zemi stále plane 147 požárů. Na severozápadě Španělska hlásí tři mrtvé. „Bylo to tak nenadálé, šílené,“ komentoval jeden z tamních starostů řádění živlu, které si připsalo již minimálně devět obětí.

Už 27 lidí zahynulo při lesních požárech v Portugalsku a nejméně 51 lidí bylo zraněno, oznámil v pondělí úřad pro civilní ochranu. Další tři lidé pak zemřeli na severozápadě Španělska, informovala agentura AFP.

Portugalští hasiči stále bojují se 147 požáry, z nichž 32 považují za vážné, sdělila agentuře Reuters mluvčí úřadu pro civilní ochranu Patricia Gasparová.

Nejméně šest obětí si vyžádaly požáry v Portugalsku, kde premiér Antonio Costa vyhlásil „stav veřejné katastrofy“. S 26 požáry ve středu a na severu země přes noc na dnešek bojovalo 3700 hasičů. Čtyři lidé zemřeli v distriktu Coimbra (200 kilometrů severně od Lisabonu); jeden z nich během dopravní nehody, když se pokoušel před plameny ujet. Po jedné oběti hlásí přiléhající oblasti: obec Serta na jihu a distrikt na severu.

Tuto vlnu požárů zapříčinila „teplota výrazně přesahující sezonní průměr a dlouhodobé sucho,“ uvedla mluvčí portugalského úřadu pro civilní ochranu Patricia Gasparová. Na španělské straně zemřely tři osoby v Galicii na severozápadě země, kde tisíce požárníků a vojáků zasahovaly proti v noci na dnešek proti 15 požárům. Novináře o tom informoval šéf galicijské vlády Alberto Núñez Feijóo.

Starosta: Nenadálé, šílené

Dva lidé uhořeli v autě u města Nifrán, když se pokoušeli plamenům uniknout, informoval tamní starosta. „Bylo to tak nenadálé, šílené,“ komentoval řádění živlu.

Feijóo v soukromé televizi La Sexta dodal, že plameny rozdmýchával nárazový vítr o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu související s doznívajícím hurikánem Ophelia, který prošel kolem severního pobřeží Španělska a míří na Irsko.

Politik má za to, že vícero požárů někdo založil úmyslně. „Jedná se o úmyslně založené požáry, jejich původci si byli vědomi toho, co způsobují,“ řekl. Pět požárů u města Vigo, kde žije 300 000 osob, vedlo k evakuaci nákupního centra a továrny PSA Peugeot Citroën. Nejméně deset místních škol zrušilo dnešní výuku. Železniční doprava mezi Vigem a Barcelonou byla zastavena, oznámila státní železniční společnosti Renfe. Uzavřeny byly i některé silnice.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi