Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zákaz prodeje o svátcích platí rok. Hordy Čechů se dál zmateně „dobývají“ do marketů

Video se připravuje ...
Autor: všm, zzu, kal - 
28. září 2017
19:01

Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě platí již téměř rok. Obchodníci už  tak museli mít zavřeno během sedmi státních svátků a na Štědrý den pak zavřít nejpozději v poledne. Češi si ale na novinku ještě stále nezvykli, zmatení jsou i cizinci. 28. září na sv. Václava se tak například do zavřeného supermarketu v Holešovicích „dobývalo“ i deset lidí během čtvrt hodiny, jak zaznamenal Blesk.cz.

Jednou ze zklamaných nakupujících byla například seniorka s pejskem, která si chtěla uvařit k obědu jako přílohu brambory. S překvapením ale zjistila, že supermarket v Holešovicích má zavřeno, a pokrm tak musí o den odložit.  

Proč je zavřeno, co se děje?“ ptala se anglicky o pár minut později redaktora Blesk Zpráv drobná cizinka, která netušila, že je státní svátek. 

Sváteční zavření obchodů překvapilo i dělníky v pražských Stodůlkách, kteří mají jinak do supermarketu krok ze stavby. „Není tu nějaký otevřený obchod? Na jídlo? U Vietnamců už nemají ani jeden rohlík,“ ptal se redaktora Blesk Zpráv jeden z nich. 

Malí prodejci jásají?

Jsou to skutečně právě menší prodejci, kteří ve svátek nejvíce profitují. „Hladovým“ nakupujícím totiž nezbývá nic jiného než zamířit právě k nim. V prodejně Žabka na Praze 7 například prodavačky ani nestíhaly markovat. Valily se jim totiž dovnitř neustále davy zákazníků. „Museli jsme mít otevřené obě pokladny, chodilo sem tolik lidí, že kolegyně nestíhaly doplňovat třeba chlazené nápoje,“ prozradil zdejší prodavač pro Blesk.cz.

Otevřeno měl například i prodejce elektroniky Alza. A to za účelem výdeje zboží, řešení reklamací a pro prezentaci výrobků smluvních partnerů. „Podle vypracovaného odborného právního posudku otevřením provozoven neporušujeme platné předpisy. V případě neotevření provozoven by zákazníci nemohli vracet výrobky v zákonem stanovené 14denní lhůtě od převzetí zboží, reklamovat produkty, ani odevzdat na provozovnách vysloužilá elektrozařízení k recyklaci,“ uvedla mluvčí Patricie Šedivá.

Na rozdíl od večerek ale obchod nezaregistroval nějak extrémně zvýšený zájem zákazníků. „Je tady lidí dost, myslím, že je to tak 80 procent oproti normálu, chvílemi jsme měli i docela velký nával,“ popsal jeden z pracovníků. 

Obchody musí podle nové legislativy zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

Podnikatelské svazy na začátku roku podaly ústavní stížnost, ve které žádají zrušení zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě.

stbak ( 29. září 2017 12:52 )

Ve středu nakupovali všichni jak šílení a v pátek se to opakuje. Jenom důkaz,že češi mají nadbytek peněz. Dnes aktuálně nakupují důchodci máslo na kila.

stbak ( 29. září 2017 12:49 )

tak kreten jsi tady asi ty. Všude okolo nás mají zavřeno nejenom ve svátka,ale i v neděli. neumřeli hladem ještě nikdo.

Monikay ( 29. září 2017 09:58 )

Asi platí to, že třetina občanů je prý úplně blbá

y1xcvbnm ( 28. září 2017 20:59 )

Mě zase připadalo že všichni jeli na houby .

djaba ( 28. září 2017 20:43 )

Mimochodem , vy Autor: všm,zzu,kal , kde jste byli všichni za komárů .Moje baba v malé sámošce měla denně šichty od 5 hod do 19 denně a v sobotu do 14 h .Bez přestávky na oběd , při doplňování ukusovala rohlík s máslem .Každý měsíc navíc v neděli inventura do 18 hod a na Silvestra taky .Dovolené 10 dní ,bez stravenek a oblečení svoje .Za to jí šéfové dávali v r. 1985 dvanáct stovek hr. měsíčně a jako třináctý plat bonboniéru za dvanáct korun .

Zobrazit celou diskusi