Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češi si na zavřené obchody o svátcích nezvykli. Víme, kde si 28. září nakoupíte

Autor: ČTK, ula - 
28. září 2017
09:30

Ve čtvrtek 28. září budou mít velké prodejny podle nového zákona opět zavřeno. Podle obchodních řetězců si Češi na uzavřené obchody stále nezvykli a jsou pak nemile překvapeni. Část obchodních center zůstane opět otevřená, část zavře. Například pražské OC Palladium bude mít otevřeno, v ostravském OC Futurum bude přístupné jen multikino Cinestar a prodejna Alza.

Alza.cz bude mít ve státní svátek 28. září otevřena své provozovny za účelem výdeje zboží, řešení reklamací a pro prezentaci výrobků smluvních partnerů.

„Podle vypracovaného odborného právního posudku otevřením provozoven neporušujeme platné předpisy. V případě neotevření provozoven by zákazníci nemohli vracet výrobky v zákonem stanovené 14 denní lhůtě od převzetí zboží, reklamovat produkty, ani odevzdat na provozovnách Alza.cz vysloužilá elektrozařízení k recyklaci,“ uvedla mluvčí Patricie Šedivá.

Omezení se naopak dotkne 51 poboček prodejen řetězce s elektronikou Expert Elektro. Zákon je podle řetězce stále matoucí pro značnou část veřejnosti. „Naše zákazníky se snažíme o omezení otevírací doby našich prodejen vždy předem informovat. Přesto mají lidé stále často problém s tím, pro jaký sváteční den zákon platí, a kdy ne,“ vedoucí marketingu Zuzana Adámková.

VIDEO: Zavřené obchody ve svátek? Jsou dny, kdy nakupování nemusí být na prvním místě. Podívejte se na rozhovor

Internetové žně a otevřená prodejna na nádraží

Internetové obchody s potravinami dnes registrují velký zájem, jak se lidé snaží předzásobit. „Z dopoledních čísel je vidět, že zájem zákazníků je dnes opravdu velký, na úrovni silného pátku. Zákazníci taky dělají o 10 až 20 procent větší nákupy, než je ve všední dny běžné. Zájem tak bude dnes větší, než kolik je naše logistická kapacita,“ řekla Michala Gregorová z Rohlik.cz.

Datart bude mít otevřeno v prodejnách v Praze v Horních Počernicích a na Francouzské ulici, obě prodejny jsou menší než limitních 200 metrů čtverečních. Otevřeno budeme mít také v Českých Budějovicích, kde se prodejna se nachází v dopravně obchodním centru Mercury, jehož součástí je autobusové nádraží, tudíž se na ni vztahuje výjimka.

VIDEO: Na obchody zavřené ve svátek jsme se ptali v Blesk Volebním souboji 2017 i politiků

Video  „Lži. Blábolíte! Zhovadilost...“ 6 politiků se rozhádalo kvůli odpovědnosti za cenu mléka a šizeným výrobkům  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Nicméně si myslíme, že o otevírací době by měli rozhodovat zákazníci. O svátku bude naše Datart doprava rozvážet spotřebiče, normálně bude fungovat i naše call centrum a e-shop. Každý zavřený den pro nás znamená ztrátu v řádu desítek milionů korun," dodala mluvčí Iva Pavlousková.

VIDEO: Co si myslí o zavřených obchodech nakupující?

Video  Co si myslí o zavřených obchodech nakupující? Část je kritická, něteří rozhodnutí chápou.  - DDeM pro Hospodářskou komoru a SOCR
Video se připravuje ...

Kdo musí mít zavřeno?

Obchody musí podle nové legislativy zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Podnikatelské svazy už kvůli normě podaly ústavní stížnost. Podnikatelské svazy na začátku roku podaly ústavní stížnost, ve které žádají zrušení zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě.

bobou ( 28. října 2017 10:49 )

Aby jste to pochopila: ZAVŘENO je na Státní svátek: Den obnovy českého státu, Nový rok 1.1. Den vítězství 8.3 Velikonoční pondělí (buď v březnu, nebo dubnu) Den české státnosti 28.9. Vznik samostatného československého státu 28.10. Štědrý den (pouze do 12 hodin) 24.12. 1. svátek vánoční 25.12. 2. svátek vánoční 26.12. OTEVŘENO je na Významné dny Svátek práce 1.5. Velký pátek (Velikonoční) (buď v březnu, nebo dubnu) Cyril a Metoděj 5.7. Jan Hus 6.7. Den boje za svobodu a demokracii 17.11. Doufám, že je to nyní dostatečně jasné všem!!!

bobou ( 28. října 2017 10:32 )

Ale on se tento zákon udělal právě na základě stížností hlavně prodavaček, které si stěžovaly, že musejí o státních svítcích do práce a nemají čas na rodinu. Na druhou stranu je pravda, že před sametem bylo v sobotu otevřeno do 12 hodin a v neděli bylo zavřeno. Nikdo neprotestoval, lidé na to byli zvyknutí a byl klid. Pak se u nás začaly stavět různé supermarkety, které měly a nebo stále mají otevřeno i 24 hodin. Lidé se nyní neradi smiřují s tím, že si nemohou jít do obchodu kdy chtějí a je zle. Je to začarovaný kruh. Na druhou stranu by jsem otvírací dobu asi opravdu nechal na těch prodejnách, ale pak by si nemohli jejich zaměstnanci stěžovat na pracovní dobu, protože by již věděli, že nastupují do práce se stálým provozem bez volna o státních svátcích. A hlavně chce to zase čas, aby si lidé i obchodníci zase zvykli, že o státních svátcích je opět zavřeno...

ellka ( 28. září 2017 23:45 )

Stale sa mysli iba na potraviny, ze neumrem hlady, ale prave soboty a nedele, ako aj nevyznamne statne sviatky, ludia vyuzivaju na nakup nepotravinoveho tovaru, napr. oblecenia, elektroniky, stavebnin, lebo po tychto obchodoch nemaju cas behat cez tyzden po pracovnej dobe. A prave tieto obchody maju cez vikendy a sviatky najvacsi obrat. Predajcovia potravin nic nestratia, lebo ludia im urobia vacsi obrat den pred sviatkom. Stratia predajci nepotravinoveho tovaru.

staniel ( 28. září 2017 14:38 )

O to nejde. Zkuste myslet taky na ty prodavačky...

staniel ( 28. září 2017 14:30 )

Ty pokrytče! Zkus si tu praci někdy dělat sám, za ty peníze. Proč si ty prodavačky nesměj přivydělat? Co ti je do toho?!

Zobrazit celou diskusi