Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak pomoci zoufalému zemědělci Petrovi? Politici radí: Ořezat obří zisky řetězců

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
23. září 2017
05:27

Problémy zemědělce Petra, s jehož živností mávají výkupní ceny mléka a doplácejí na to i jeho zaměstnanci, měli za úkol vyřešit politici během třetí debaty Blesk Volební souboj 2017. Řeč tak byla mimo jiné o možné kartelové dohodě mlékáren, nízkých platech v zemědělství nebo o nevyrovnaných vztazích mezi zemědělci, zpracovateli a prodejci.

Osm korun za litr mléka, ale nárazově také méně než sedm korun. To je jeden z nejzásadnějších problémů zemědělského družstva v Polici nad Metují, kde dělá šéfa Petr Šrámek. Turbulentní ceny mohou znamenat rozdíl i několik set tisíc korun měsíčně. Svým zaměstnancům tak občas musí krátit výplaty, protože u banky ani dodavatelů utáhnout šrouby nemůže. „Nemůžu říct, že naftu beru za 15 korun, ne za 30. Ale bohužel musím sáhnout na výplaty,“ říká s tím, že se může jednat i o čtvrtinu mzdy

„Je tady normálně kartelová dohoda mlékáren. O tom se vůbec nemluví,“ poukazuje na jeden z problémů. Marže obchodníků se pohybují v řádech desítek procent, zatímco zemědělci tak tak pokryjí náklady. Lidí v tomto odvětví navíc ubývá. „Problém to začne být až ve chvíli, kdy ta generace, dneska čtyři, pět let před důchodem, skončí,“ řekl také Šrámek.

Politici o problémech v zemědělství tak, jak je popsal Petr, evidentně ví. Jak s nimi naložit, na to se jejich názory různí. Jediný, kdo mluvil otevřeně o možném kartelu, byl Jan Farský (STAN). Ministr zemědělství Jurečka (KDU-ČSL) ho vzápětí vyzval, pokud má důkazy, aby okamžitě podal podnět k antimonopolnímu úřadu.

Narovnat poměr zisků mezi zemědělci a prodejci

„Chtěl bych poděkovat panu zemědělci Petrovi, že ještě zůstal u živočišné výroby. Zemědělci dneska dostávají za mléko zhruba 8,40 za litr mléka, což je bohužel stejná cena jako před deseti lety. ČSÚ říká, že v srpnu prodávaly mlékárny čtvrtku másla do maloobchodní sítě za 35 korun v průměru. Tak si každý dokáže odpovědět, kde ta marže zůstává. Určitě vylučuji kartelovou dohodu,“ chopil se tématu jako první Jaroslav Faltýnek (ANO).

Že má zemědělec nejnižší marži v rámci cesty produktu k zákazníkovi, na tom se shodli politici napříč spektrem. 

„Jednoznačně špatně je zavedena distribuce tržeb a zisku. Dneska v Česku dělají desetitisíce lidí tak těžkou práci, jako dělá pan Petr a jeho zaměstnanci, a ti získávají jen malý díl z toho zisku, který se rozděluje na trhu. Pak jsou tady velké firmy, kterým tato vláda šla hodně na ruku, které vydělávají miliardy ročně. Nemají se sypat peníze velkopodnikatelům, ale malým a středním podnikům, které se také starají o krajinu,“ řekl například republikový lídr STAN Jan Farský.

„Musíme docílit, aby došlo k nějaké rovnováze v té vertikále mezi pěstitelem, chovatelem a výrobcem a prodejcem. Není to tak jednoduché,“ přiznal také Jaroslav Foldyna z ČSSD.

Video  „Lži. Blábolíte! Zhovadilost...“ 6 politiků se rozhádalo kvůli odpovědnosti za cenu mléka a šizeným výrobkům.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vím, o čem je řeč, protože jsem skutečně fyzicky s těmi dojnicemi pracoval. Není to lehká práce, držím panu Petrovi palce. Jestliže zemědělec má marži velmi malou, téměř nulovou, zpracovatel má marži, že tak tak mu stačí na obnovu investic… Tak bez konkurence největší marži má ten obchodník. Zejména nadnárodní obchodní řetězec. To jsou ti, kteří si diktují ty ceny,“ poznamenal také předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik

„Ve vztahu k EU jsou všichni čeští zemědělci pošlapáváni a ponižováni nízkými dotacemi. Panu Petrovi by se vyplatily z dlouhodobého hlediska automatické krmné linky, podařilo-li by se udržet ty výkupní ceny na alespoň mírně vzestupné trajektorii, dojící roboty, investice do welfare, čili do pohody těch zvířat, to pomůže zkvalitnit ty produkty,“ navrhl.

Ministr: Řetězce se nechovají fér

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) se bránil, že ani z postu v čele rezortu nemůže zasahovat do cen v obchodech. „Já jsem schopen ovlivňovat, a to dělám, podporu ve vztahu k zemědělcům, případně potravinářům, aby byli schopni investovat, aby byli efektivnější a měli nižší náklady. Aby se snažili eliminovat ten obchodní řetězec, který se snažíme nastavit do férových pravidel, kdy tady jsou nekalé obchodní praktiky. Nejnižší marži má zemědělec, často zápornou. Jedno konkrétní řešení ve vztahu k těm praktikám se týká toho, aby dlouhodobě nebylo možné prodávat za podnákupní ceny, aby řetězce nemohly dělat praxi dvojích marží,“ ukázal na další problém, kdy řetězce méně profitují z výrobků dovážených ze země, kde mají sídlo, daleko větší přirážky pak dají například na české potraviny.

„Nadnárodní řetězce mají největší podíl na zisku a je potřeba hledat cestu ke zdanění těch velkých a ulehčit cestu těm malým, co z toho výrobku mají ten nejmenší zisk. Což je ten zemědělec. To je tristní,“ dodal také Foldyna, který tak poukazovat na odvádění dividend nadnárodních korporací.

Video  Politici se hádali kvůli cenám mléka: „Blbci a bláboly!“  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Ty největší výkyvy jsou důsledkem toho, že cenu mléka tu spoustu let regulovala Evropská unie. Nebyla to cena, která by byla stanovena na trhu. Existovaly kvóty, které se zrušily v roce 2015, to byl obrovský skok, protože okamžitě nastala nadprodukce,“ rýpl si do Bruselu Jan Skopeček (ODS).

Já myslím, že když si stát přestane hrát s cenami mléka, přestane se montovat, tak to bude pro výrobce ve finále dobré, protože se nebudou ty ceny takto dramaticky fluktuovat. Největší problém Petra a dalších menších zemědělců je to, že české zemědělství je orientované na velké zemědělce. Cesta je pomoci spíše těm menším rodinným farmám, ty nemají takovou vyjednávací sílu,“ dodal. A společně s Farským to pak schytali od zástupců koalice.

„Jak pan Farský, tak pan Skopeček evidentně neví, jaká je problematika velikosti farem. Tento zemědělec, ten by byl z hlediska vaší rétoriky už tím velkým, kterého chcete stropovat. My čtvrt miliardy ročně vezmeme velkým podnikům v rámci krácení plateb a dáváme je k distribuci všem malým i středním,“ korigoval opozici Jurečka.

„Pan Farský vůbec neví, která bije, pokud se týká zemědělství. My přece nerozdělujeme zemědělce na malé a velké. Ale na schopné a neschopné. Na ty, co vyrábí potraviny, a na ty, co jednou za rok posečou louku. Je třeba si pojmenovat, kdo zapříčinil ten stav. Byla to ODS, když vládla s TOP 09, protože ti dotovali plošně úplně všechny,“ doplnil ho Faltýnek.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
moiaza ( 23. září 2017 10:25 )

Politici žijí úplně mimo realitu. Dobře vědí, že zemědělec kartelovou dohodu bude vždy těžce dokazovat. Ale moc dobře vědí, že to kartelová dohoda je. Kdyby čeští politici radili Hitlerovi, tak bez pochyb by vyhrál válku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa