Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Maturita z matematiky míří k soudu: Poslanci nechtějí, aby byla povinná všude

Autor: pet, ČTK - 
31. července 2017
12:11

Nad právní úpravou povinné maturity z matematiky se musí zamyslet Ústavní soud. Obdržel návrh skupiny poslanců na zrušení části školského zákona, na jehož základě smí vláda svým nařízením stanovit, na kterých oborech bude matematika povinnou součástí zkoušky. Terčem návrhu, který ČTK získala z přehledu plenárních věcí Ústavního soudu, je také aktuální znění vládního nařízení.

Za skupinu poslanců jedná Ivana Dobešová (za ANO). Návrh zpracoval advokát Zdeněk Koudelka a jako soudce zpravodaj jej řeší Jiří Zemánek.

Poslanci nezpochybňují, že matematika je důležitá pro tvorbu logického myšlení a výchovu přemýšlivého člověka. „Její význam je nezpochybnitelný, nicméně to nezakládá důvod pro to, aby z tohoto předmětu ‚museli‘ maturovat všichni studenti,“ stojí v návrhu.

„Cílem by neměla být maturitní zkouška sama o sobě, ale naopak úspěšné zvládnutí obsahu učiva, kdy student prokáže jeho dostatečnou znalost. A to jistě lze i bez maturitní zkoušky v daném předmětu,“ pokračuje návrh.

VIDEO: Senátor Růžička o maturitě z matematiky: „Nechtěl jsem ji“

Povinná matematika podle poslanců poškodí studenty s nadáním pro jiné předměty, ale také některé obory a školy, které kvůli povinné zkoušce mohou pocítit odliv zájemců o studium.

Vzhledem k tomu, jak velkého počtu lidí se v současnosti maturity týkají, by podle poslanců měl rozsah zkoušky určovat přímo zákon, nikoliv vláda prostřednictvím svého nařízení.

„Nelze akceptovat postoj vlády, že vynechání zákonodárce je flexibilnější. Podstatou zákonodárné činnosti je i to, že přijímání zákonů nemá být unáhlené a že je pro ně nutno získat souhlas parlamentu,“ míní poslanci.

Pochybují také nad tím, zda lze nastavit jednotnou zkoušku z matematiky tak, aby nebyla buď příliš lehká pro elitní gymnázia, anebo příliš těžká pro některé odborné školy.

Sporná část školského zákona říká, že vláda svým nařízením stanoví obory vzdělání, „v nichž je matematika zkušebním předmětem společné části maturitní zkoušky“.

Podle současného znění vládního nařízení mají výjimku jen zdravotnické, sociální a umělecké obory. Na gymnáziích a lyceích má být povinná zkouška zavedena od jara 2021, v dalších oborech o rok později. Názory odborné obce na vhodnost povinné maturity z matematiky se různí.

VIDEO: Povinnou maturitu z matematiky hájila i dnes již bývalá ministryně školství Kateřina Valachová

Pavel_J ( 1. května 2018 04:20 )

V diskuzi o matematice u maturity mi vadi absence logického přístupu. a) Mělo by se nejprve říci na co je maturita, b) z učelu maturity pak vyplyne jeji obsah. Ne z naivnich navrhů poslanců, kteří se podbizejí těm méně schopným, jichž je však v (každé) populaci většina. Dále pak: c) Ma-li být maturita vstupenkou na vysokou školu, pak by výuka studentů k tomu měla směřovat. Vysokoškolák by měl umět logicky myslet. Nejlepším nástrojem výuky logického myšlení je matematika, protože to, o čem se vyjadřuje, je přesně dáno a tudíž je nejjednodušší o tom přemýšlet do důsledku. Předměty zájmu jiných disciplin jsou mnohem komplexnější a hůře popsatelné. d) Maturita jako státní zkouška by měla mít jasný, předem schválený obsah závazný pro všechny maturanty. Podobně jako zkouška v autoškole. Pak teprve slovo maturant bude mít jasný smysl. e) Pro umělecké vysokoškolslé obory, pro něž je (prý) schopnost uvažování nepodstatná, lze uděkat výjimku v tom, že přijetí studenta bude podmíněno jiným typem zkoušky než maturita. f) Ostatní středoškoláci maturitu mít nemusejí, vysvědčení či výuční list by měl dostatečně dokládat odbornou způsobilost pro celo řadu povolání. g) Mělo by jít složit maturitu doplňkově či dodatečně, podobně jako kdokoli může složit zkoušku na řidiče, lodivoda, pilota...nebo složit státní zkoušku z jazyka a mnohé jiné. Ve všech případech má potvrzení o zkoušce předem stanovený obsah a smysl. Mělo by tak tomu být i u maturity. Nechceme přece aby polovina řidičů uměla odbočit s autem kamkoli a druhá půlka, těch méně schopných, bude zkoušena jen z odbočování doprava.

deratizater ( 12. dubna 2018 17:12 )

Kdo chce maturitu musí umět matematiku .Kdo ji nezvládá tak šup do učení .Řemeslníků je málo každý by chtěl sedět v teple kanclíku u PC

vaber ( 31. července 2017 14:55 )

matematika je předmět který odhalí jak to komu logicky a exaktně myslí , ostatní předměty ukazují jen ,jakou mají studenti paměť, stačí jen dávat pozor a opakovat . Výborně opakovat umí nejen člověk,ale třeba i opice. Ale logicky myslet a uvažovat v naší společnosti není výhoda, je výhodnější omílat to se líbí těm nahoře,nebo u politiků, co se líbí v EU a jsi v pohodě. Proto senátoři, kterí mají opravdovou starost o naší mládež ruší maturitu z matematiky

bre-burda ( 31. července 2017 13:07 )

Lákavé, vysedět si středoškolské vzdělání ve školních škamnech a nemuset na konci prokázat, že to k něčemu bylo. Koho asi tak může něco takového napadnout ..!

bre-burda ( 31. července 2017 13:05 )

Z dikce článku jsem pochopil, že jsou obory, kde nejsou potřební přemýšliví lidé (nepotřebují to prokázat maturitou z matematiky). Které to jsou obory? Kdo pracuje pouze podle pocitů a intuice? Napadají mne "umělci", ti jsou osvíceni shůry a myslet je pod jejich úroveň.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa