Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Státní maturity začaly fiaskem. U slohů školy už zase zradila technika

Autor: ČTK, mah - 
12. dubna 2018
13:55

Další rok státních maturit a další problémy. Stejně jako loni se objevily problémy při skenování slohových prací. Podle Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) se objevil problém s jinou částí procesu. Ředitelé tak včas poslali jen dvě třetiny prací, zbytek dorazil teprve ve čtvrtek. Viníkem bylo přetížení aplikačního softwaru pro zálohování souborů.

„Tu aplikaci, která to brzdila, jsme vypnuli s tím, že to ukládání musíme vyřešit nějakým náhradním systémem,“ uvedl Zíka. Do budoucna podle něj bude Cermat muset řešit způsob ukládání souborů a fragmentace disků.

Cermat má podle Zíky osm let starou techniku, která by se letos v létě a na podzim měla vyměnit za novou. Smlouva s dodavatelem, který vzešel z výběrového řízení, by se měla podepsat v květnu, řekl ředitel.

Loni problém postihl 300 škol

Potíže se skenováním výsledků maturitních slohů měl Cermat i loni. Zhruba 300 škol muselo tehdy maturitní práce naskenovat až druhý den. Šlo asi o čtvrtinu výsledků. Podle Zíky to byl zcela jiný problém než letos. Před rokem šlo o výpadek v digitalizaci.

Při loňských jednotných přijímacích zkouškách pak Cermat o několik hodin odsunul rozesílání výsledků testů jednotných přijímacích zkoušek hodnotitelům. Podle dřívějšího vyjádření Zíky nešlo o výpadek systému, ale o změnu strategie. Výsledky se podle něj do systému načetly nejprve v typu souboru tif, Cermat ale pak rozhodl, že soubory přeformátuje na vhodnější typ jpeg.

Na čtyřletých maturitních oborech středních škol se ve čtvrtek konal první termín jednotných přijímacích zkoušek. Podle Zíky nyní systém Cermatu funguje už bez problémů a během dopoledne mu ředitelé škol odeslali většinu zbývajících maturitních slohových prací ze středy a začali i se skenováním testu z matematiky, který je součástí přijímaček.

„Začali jsme skenovat hned ráno po rozdání přijímaček a celá třetina (maturitních slohů), která nám chyběla, se nám podařila doskenovat. Takže pak už to fungovalo a teď už máme naskenovanou i matematiku,“ potvrdila ČTK ředitelka Gymnázia Arabská v Praze Zdeňka Hamhalterová.

Carol_Simkova ( 5. května 2018 08:00 )

Problémy s maturitami by nebyly, kdyby se vedení Cermatu zajímalo více o maturanty a vzdělání a méně o své vlastní zájmy. Jak jinak vysvětlit, že například poslední výběrové řízení na zajištění chodu maturit za 200 milionů vyhrála nově založená firma, přítele pana Zíky, Pragodata. Jak je možné, že jeho nabídka byla zcela totožná s nabídkou současného poskytovatele NESS a nikomu to nevadilo? Tento pán totiž stojí u maturit od samého začátku a postupně realizuje jejich činnost pod hlavičkou Logica, Ness a nyní Pragodat. Zvláštní, že tyto zakázky na kterých by se měli podílet klíčový odborníci, řeší ředitel Cermatu sám a nikoho k nim nepouští a že schůzky se zmíněným pánem jsou na denním pořádku.

snehulak ( 12. dubna 2018 16:52 )

Za ten rok od minulých jim to nejspíš zrezlo.

Zobrazit celou diskusi