O devět nových lokalit se od 26. srpna rozrostou zóny placeného stání (ZPS). Parkovacích omezení se dočkají Horní Kobylisy, Střížkov, Ďáblice, Petřiny, části ulic poblíž Evropské, Hřebenky, Malvazinky, Motol a Starý Barrandov. „Tato novela reaguje na zjištění dopravních průzkumů o využívání zón a na potřeby obyvatel na hranicích městských částí,“ řekl Blesku mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Podle něj jde v podstatě jen o rozšíření několika automatů zejména v okrajích městských částí. „Zóny placeného stání jsou od začátku připravovány ve spolupráci s městskými částmi. Městské části se mohly samy rozhodnout, zda vůbec chtějí zóny zavést a případně zda je chtějí rozdělit na sektory nebo zda pro parkování nechají oblast celé městské části. Parkování v sektorech navíc umožní obyvatelům parkovat blíže domovu za nižší částku,“ dodal Hofman.

Bez front

Obyvatelé dotčených oblastí už nyní mohou podat žádost o povolení k parkování, aby se vyhnuli frontám. Poplatek za první auto žadatele vyjde ročně na 1200 korun, druhé pak už 12 tisíc korun. Podrobnější informace Pražané najdou zde.

Někteří lidé vnímají modré zóny jako výsledek politické arogance.

Video
Video se připravuje ...

Krnáčová a Dolínek drtí Středočechy? Modré zóny jako znamení politické arogance? 

Fotogalerie
48 fotografií