Povolení pro parkování v zónách placeného stání pro rezidenty v částech Prahy, kde byly loni zóny nově zavedeny, si musíte opět vyřizovat na přepážkách. „Doporučuji lidem, aby tento krok neodkládali na poslední dny a prodloužení si vyřídili co nejdříve, čímž se vyhnou dlouhému čekání,“ říká starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Důvodem je, že magistrát nestihl systém propojit s registrem vozidel ministerstva dopravy. „Hlavní město před rokem, kdy se zóny zavádě­ly, slíbilo, že bude možné prodlužovat registrace elektronicky na dálku. Za celý rok ale nedokázal provázat registr vozidel spravovaný ministerstvem dopravy se systémem, na kterém běží zóny,“ říká starosta dále.

Radnice Prahy 6 se tak musela přizpůsobit novým podmínkám. Prodloužení parkovacích oprávnění se provádí na stejném pracovišti jako loni, tedy v ulici Uralská, ovšem úředníci mají mnohem více práce. „Radnice na základě zpráv hlavního města Prahy nepředpokládala, že by bylo nutné vyřizovat prodloužení osobně v takovém rozsahu, a tak na část tohoto pracoviště přestěhovala oddě­lení přestupků, jehož agenda se od 1. července rozrůstá právě o přestupky související s provozem zón,“ říká tajemník Jan Holický.  

Do roka a do dne?

Přibudou lidé a změní se i otevírací doba. „Byli jsme nuceni požádat o navýšení počtu pracovníků tohoto oddělení přes léto o dvanáct, což úřad přijde na stovky tisíc korun. Od poloviny srpna rozšíříme úřední hodiny a na srpen a září zřídíme druhé pracoviště v budově Polikliniky Pod Marjánkou,“ doplňuje Holický.

Magistrát však říká, že vše jde podle plánu a nejpozději do 14 dnů by měl být systém připravený. „Spuštění online systému pro prodlužování ročních parkovacích oprávnění jede přesně podle plánu. Zóny byly zřízeny loni 24. srpna 2016. Pokud vezmeme v úvahu měsíční předprodej ročních parkovacích oprávnění, tak nejzazší termín spuštění online systému pro prodlužování je za necelých 14 dnů, to by měl být systém k dispozici všem,“ popsal pro Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman. 

Takto kontroluje nově zóny automobil:

Video
Video se připravuje ...

Monitorovací automobil v akci Tadeáš Provazník

Od 24. srpna se zóny placeného stání navíc rozšiřují i do dalších lokalit Prahy 6, konkrétně do okrajových částí Petřin, Bořislavky a Vokovic. Obyvatelé, kterých se zóny nově dotknou, si musí požádat o rezidentní parkovací oprávnění.

Fotogalerie
11 fotografií