Plochu pro parkování v Tobrucké ulici v Praze 6 postavili dělníci před více než dvaceti lety a měla sloužit pro potřeby obyvatel sídliště. Nikdy však nebyla plně využívána. Před koncem minulého roku došlo k rozhodnutí radnice a magistrátu, že z místa bude P+R parkoviště pro dojíždějící lidi z okolí metropole.

Po zavedení modrých zón v srpnu 2016 totiž nemají Středočeši a další lidé bez parkovacích karet kam dát své automobily. Kvůli úzkému místu v zatáčce mělo také dojít ke zrušení šesti míst pro stání. Podmínkou radnice bylo vybudování napojení na Horoměřickou ulici. S tvrdou kritikou záměru ale poté přišli místní obyvatelé.

V žádném případě!

Nesouhlas se zprovozněním P+R parkoviště v Tobrucké ulici vyjádřili v rámci interpelací na posledním jednání zastupitelstva občané z tohoto sídliště. Rezidenti často mezi argumenty proti zprovoznění parkoviště uváděli, že silnice k parkovišti je úzká a není obousměrná. Dále se obyvatelé ptali, jak bude zajištěn dostatek parkovacích míst pro zdejší občany, pokud budou zrušena parkovací místa v místě zúžení.

Přitom má jít pouze o dočasné řešení. „Toto je pouze provizorní varianta, kterou jsme chtěli zprovoznit, aby měli alespoň někteří lidé kde zaparkovat. Takový počet míst samozřejmě není dostatečný. Proti tomuto návrhu se však postavili místní lidé. Zatím není ale jiná možnost, kde zřídit P+R parkoviště. V ulici Dlouhá Míle například stále ještě nedošlo ani k výkupu pozemků,“ říká pro Blesk.cz mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

Oboustranně výhodné

Radnice Prahy 6 podporuje změnu územního plánu tak, aby v budoucnu mohlo na tomto místě vzniknout buď parkoviště, nebo parkovací dům s přístupem z Horoměřické ulice. Jde totiž o poměrně strategické místo. Ovšem jen změna územního plánu může trvat dva roky, teprve poté lze připravovat různé studie parkování.

Parkování v zónách kontroluje špionské auto:

Video
Video se připravuje ...

Monitorovací automobil v akci Tadeáš Provazník

Místním se ale nelíbil ani záměr, že by 50 z avizovaných 144 míst sloužilo pouze pro obyvatele sídliště. Veškerá další jednání tak stojí na „mrtvém bodě“. V následujících dnech a týdnech však má dojít ke schůzkám mezi zástupci radnice a magistrátu, aby projednali další možnosti. Nikdo tak zatím neví, kdy v Tobrucké zaparkují první řidiči bez parkovacích karet.

Podle mluvčího radnice cílem jednání je, aby zde vznikl stav výhodný pro všechny, tedy jak pro dojíždějící, kteří to mají blízko na metro, tak pro rezidenty, kteří by na sídlišti mohli získat další parkovací místa. Zároveň by také nemělo dojít k nárůstu provozu automobilů v ulici o stovky aut denně, proto se chystají i informační tabule o zaplněnosti parkoviště. 

Jak vypadá parkování v Praze:

Fotogalerie
22 fotografií