V zóně A, tedy té nejdražší v historickém centru města, bude stát hodina parkování 40 korun. Od druhé započaté hodiny se zvýší na 50 korun za hodinu a od třetí započaté hodiny a každé další na 100 korun za hodinu.

Sazba v zónách B podraží na 30 korun, v zóně C na 20 korun a v ostatních zónách řidiči zaplatí 10 korun za hodinu. „Zóna D u Hamburku bude rovněž jako zóny Roudná a Petrohrad nabízet denní cenový strop ve výši 60 korun,“ uvedl náměstek primátora Petr Náhlík.

Při placení by měli být zvýhodněni majitelé Plzeňské karty, která slouží jako předplatné MHD a elektronická peněženka. Po vyřešení technických věcí spojených s platbami i ti, kteří zaplatí bankovní kartou.

„S rozvojem využití bezhotovostních kartových plateb, které snižují náklady na práci s hotovostí, je třeba tuto úhradu zvýhodnit a zatraktivnit,“ uvedl Náhlík. Při platbě Plzeňskou nebo bankovní kartou budou základní hodinové sazby činit 32 (misto 40 Kč), 24 (místo 30 Kč) a 16 (místo 20 Kč) korun a sníží se i zdražení za další započaté hodiny.

Klesnou i ceny předplatitelských karet. Do nejdražší parkovací zóny A se totiž prodaly jen tři roční předplatitelské karty, jedna za 35 tisíc korun, a do zóny B sedm karet po 20 tisících. Tyto sazby od října klesnou na 25 tisíc, respektive 18,5 tisíce korun. Připlatí si ale fyzické osoby s trvalým pobytem v lokalitě, ty přijde roční rezidenční karta místo současných 700 na 1000 korun.

VIDEO: Podívejte se, jak se parkuje! Němec pokořil světový rekord v rychloparkování.

Video
Video se připravuje ...

Němec pokořil světový rekord v rychloparkování Youtube.com

Fotogalerie
11 fotografií