Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čechy lákají muslimské země a teroru se nebojí. Kam by nejel šéf cestovky?

Autor: David Budai - 
24. června 2017
06:20

Češi se přestali bát teroru a ve velkém se vracejí do Egypta, Turecka i dalších destinací, které mají z hlediska bezpečnosti „pošramocenou“ pověst. Shodují se na tom představitelé cestovních kanceláří, kteří hlásí nárůst prodejů o desítky až stovky procent. Zároveň ale ve vyjádřeních pro Blesk.cz připouštějí, že letošní dovolená bude hlavně o bezpečnosti, kterou zákazníci řeší důkladně. „Jsou místa, kam bych nejel,“ míní Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR.

Letos bude dovolená z velké části o bezpečnosti, shodují se cestovní kanceláře. „Češi se o bezpečnost velmi zajímají,“ uvádí Jan Papež, který je šéfem CK Marco Polo. Podle něj se dnes už nedá jednoznačně říct, jestli je některá destinace méně nebo více bezpečná.

„Některé destinace ale mají latentní nebezpečí v sobě a patří mezi ně i některé evropské destinace, které se staly terčem terorismu,“ vysvětluje Papež.

Zároveň ale říká, že některé země jsou považovány za nebezpečné, i když nebezpečí hrozí pouze v některých lokalitách, do nichž turisté zpravidla nejezdí. Naopak v turistických resortech je bezpečno. Jako příklad uvádí Egypt, ke kterému se nejen Češi, ale obecně Evropané hromadně vrací. „Tunisko i Egypt v letoviscích jsou bezpečné. Nárůst klientely je plynulý a trvalý,“ tvrdí Papež.

Kam by Češi kvůli bezpečnosti raději jezdit neměli? Podívejte se na video:

Cestovní kanceláře evidují meziroční nárůst zájmu o Egypt. „Růst v Egyptě je v řádech stovek procent, což je dáno i nízkou cenou,“ říká ředitel CK Fischer Jiří Jelínek s tím, že část lidí, kteří do Egypta jezdili před lety, se tam nyní vrací. „A to přesto, že ta destinace nemá úplně dobré bezpečnostní renomé. Ovšem do této destinace dnes ve velkém létají zákazníci z Německa i Velké Británie,“ dodává Jelínek.

Návrat Čechů do Turecka i Tuniska

Podobné je to i s dalšími arabskými zeměmi, o které v minulých letech zájem opadl. Turisté se podle Jelínka vrací i do Turecka nebo Tuniska. Dlouhodobý zájem je také o Spojené arabské emiráty. „Češi se přestali bát cestovat,“ konstatuje. Podle něj mezi stálice dlouhodobě patří třeba Řecko, Itálie nebo Španělsko.

Bezpečnost v dovolenkových destinacích je podle Jelínka priorita. „Velmi důkladně sledujeme bezpečnostní rizika. Sledujeme informace nejen ministerstev zahraničí v různých zemích, ale i jiných cestovních kanceláří v západní Evropě. Neustále vyhodnocujeme situaci. Klienta do rizikové destinace rozhodně nepošleme,“ říká Jelínek s tím, že například u „first minute“ zájezdů nabízí cestovní kancelář i možnost bezplatné změny destinace.

Proč se Češi hromadně vracejí do Egypta? Odpovídá šéf CK Fischer Jelínek:

Cestovky přesto radí bezpečnostní situaci průběžně sledovat, protože se může měnit i v řádu týdnů. „Jsou některé země, například v Africe, kam bych nejel. Zmínit mohu třeba Súdán. Ale na druhou stranu se bezpečnostní situace velmi mění a může být nebezpečno i v místech, která byla považována na bezpečná,“ říká Papež s tím, že vždy je potřeba bezpečností situaci ověřit krátce před odjezdem na dovolenou. Například na webu ministerstva zahraničí.

Jaké nemoci hrozí na dovolené? Podívejte se na rozhovor s epidemiologem:

jir.ass ( 24. června 2017 12:36 )

 nebezpečí hrozí pouze v některých lokalitách, do nichž turisté zpravidla nejezdí. Aha, tak se buď ta střelba na pláži v Tunisku předminulé léto nestala, nebo pan Papež lže až se mu od huby práší.

gabreta ( 24. června 2017 11:14 )

Jak typicky Český! Ať jde o hubu, hlavně že je soused nas*ranej a já se mám čím vytahovat!!! Pak ti blbečci někde čekají, ať se o ně stát postará!!

Zuzicka18 ( 24. června 2017 08:03 )

 Kolik vám za tento marketingovy tah cestovky platí?Všichni víme,že tam lidi nejezdi,pouze pár bláznů.

Boby01 ( 24. června 2017 07:52 )

My penzisti doma.

andorea ( 24. června 2017 07:50 )

Před třemi lety jsem říkala Egypt, Tunis, Turecko nikdy! Dovolená jen v Evropě. Už jsem i tu Evropu přehodnotila. Vystačím si s Československem.

Zobrazit celou diskusi