Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komentář: Po krachu manželství i politický pád? Sobotka by nebyl první

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
10. června 2017
10:30

Ta informace bublala v redakcích už delší dobu: Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v podstatě nežije se svou manželkou a rozvádí se. Strana se to ale snaží ututlat a oznámit až po volbách, aby si to voliči nevyložili špatně. Teď to najednou krátce před volbami oznámil sám Sobotka.

Možná je to tím, že ČSSD, zažívající volný pád, už nemůže nic víc ublížit. Nejvíc poškozená vyšla z nedávné vládní krize, když jí jeden z posledních předvolebních průzkumů dokonce přiřkl pouhých deset procent hlasů a ve volbách až čtvrté místo. Manželé Sobotkovi teď oznámili odluku, jíž premiér zdůvodnil mnoha různými politickými tlaky.

Ne že by jich potřeboval víc, úplně stačí jeden. Co se totiž Sobotka stal předsedou ČSSD, bojuje permanentně o vlastní přežití a hasí puče, což žádnému manželství moc nepřidá. I současný premiér tak jen následuje své předchůdce v nejvyšší státní výkonné funkci: Petr Nečas, Mirek Topolánek i Jiří Paroubek, ti všichni se v premiérské funkci také odloučili od manželek, aby se ovšem hned sloučili s manželkami výrazně mladšími, toho času jejich milenkami. To Sobotka zatím neoznámil.

Fotogalerie Premiéru Sobotkovi krachuje manželství 82 fotografií

Nečas, Topolánek i Paroubek ve vysoké politice poztráceli své první manželky nápadně podobným způsobem: najednou prostě zjistili, že k nim moc, peníze a státní servis přitahují mladší ženy, které do té doby nepřitahovali. Zajímavé ale je, že politicky to pro ně znamenalo opačné věci, přinejmenším dočasně.

Manželská krize premiéra Sobotky: Konec svazku s „paní Columbovou“

Video  Manželská krize premiéra Sobotky: Konec svazku s „paní Columbovou“  - Markéta Volfová
Video se připravuje ...

Zatímco Paroubek dokázal z výměny manželek vytřískat popularitu, když blonďatou milenku a později manželku Petru hrdě využíval i v předvolebních kampaních, kde se s ní rády fotily hlavně starší ženy, Nečas svůj nemanželský poměr s šéfkou svého kabinetu až paranoidně tajil a všechny ty, co na to upozorňovali, odklízel z cesty. Taky záhy prožil asi nejbrutálnější politický pád. Hrději kdysi padl i Stanislav Gross.

Přitom je to vlastně celé pokrytectví. Na jednu stranu politiky považujeme za jedny z nejhorších zločinců na světě, pro něž je morálka druhem taveného sýru; na druhou stranu jako bychom od nich chtěli vzorové chování, na což oni reagují vzorovým lhaním. Jedno nicméně mívají různé premiérské manželské odluky a výměny společné: Předchází brzký politický pád, jak nejlíp ví právě trio Nečas, Topolánek a Paroubek. Sobotka by se měl mít na pozoru.

1pravda1 ( 10. června 2017 16:26 )

Jojo, Babiš mu radil dobře, nekopej kolem sebe Sobotko, važ si úspěšné vlády a nerozesí-rej ji na žádost Kalouska a vezmi si dovolenou, a měl pravdu. Ale místo toho udělal Sobotka pseudokrizi, vyhodil úspěšného člena vlády ze závisti z jeho volebních preferencí, a dal demisi koaliční vlády v médiích a ta vláda ani špičky ČSSD o tom vůbec nevěděly, takto se nechová normální člověk. Taky mu nevěřím jeho diskuze s manželkou, on totiž vůbec z očí do očí diskutovat neumí. Manželka si zřejmě někoho našla, a než by ji vyfotila média, tak raději odluka, než z Bohouše ještě udělat paroháče, stačí, že před voliči ze sebe udělal bláz-na.

sores ( 10. června 2017 16:11 )

Kéž by ten pád byl hodně tvrdý pokud nějaký bude. A když ano, opět si najde "práci" kde se nemaká ale sedí pěkně v teple. Podívejte Nečas, byl se Zemanem v Číně takový zkrachovalec. Je to banda špinavců k pob.li.tí!

kozinozka ( 10. června 2017 13:32 )

Za každé bouřky se najde nějaký ten hromosvod. Ale ono hoří jinde.

jarda304 ( 10. června 2017 11:24 )

Už převedl majetek na manželku ? Aby o něj nepřišel, až bude sedět za OKD ?

ivoadler ( 10. června 2017 11:16 )

 V jednom ze svých článků na blogu jsem Sobotku charakterizoval jako obratného mediátora. To je tak všechno.

Zobrazit celou diskusi