Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Není v rodném listě, k synovi nesmí: Soud nedovolil muži dokázat, že je táta

Autor: bk - 
3. června 2017
13:12

Česká justice přivedla muže z Prahy do zoufalé situace. Bývalá přítelkyně mu porodila syna. Do rodného listu však uvedla jméno někoho jiného. Muž své dítě, o němž zarytě tvrdí, že je jeho biologický rodič, už pět let neviděl. Soud případ ale smetl ze stolu. Soudkyně žalobu na popření otcovství odmítla dvěma větami, informuje deník Právo s tím, že muž se nevzdává.

Otec, jehož jméno médium neuvádí, žil společně se svou těhotnou přítelkyní a jejich roční dcerkou v pražském bytě. Jednoho dne však žena bez varování odešla a přestěhovala se do Brna. Muž se se svou dcerou mohl vídat i nadále. Kvůli opatrovacím soudům v Brně však docházelo k jejich setkání velmi zřídka. 

Po narození syna čekala muže další rána. Bývalá přítelkyně neuvedla do rodného listu jeho jméno, ale jméno jiného muže, kterého si později vzala za manžela. Nešťastný otec se tedy obrátil na soud, jenž mu sdělil, že na syna nemá žádný nárok. Na svém otcovství však muž stále trvá. K početí podle něj došlo okolo 20.ledna 2012. Z této doby vlastní dokonce několik fotografií, které by měly dokázat, že spolu s bývalou přítelkyní opravdu žili. 

Případ začalo tehdy řešit Nejvyšší státní zastupitelství, které podle starého občanského zákoníku platného v té době mohlo podat žalobu na popření otcovství. Matka dnes pětiletého chlapce dokonce sama v minulosti tvrdila, že otcem dítěte je její expřítel. Když však zastupitelství začalo s šetřením, okamžitě začala couvat a tvrdit, že vše je jinak. Ona i její současný partner, jenž sám tvrdí, že je chlapcův biologický rodič, odmítli testy DNA. Celý případ se tedy musel odložit pro nedostatek důkazů.

Muž, bojující za právo vídat se se svým synem, však nic nevzdal a po změně občanského zákoníku podal sám žalobu k Okresnímu soudu ve Vyškově. Ani tam ovšm neuspěl. „Soud po vyhodnocení shromážděných důkazů neshledal důvody pro zahájení řízení o popření otcovství. Podnět k zahájení řízení byl odložen s tím, že řízení nebude zahájeno,“ stojí v rozsudku soudkyně Dity Coufalové. K zamítnutí velmi citlivého případu tak stačily pouze dvě věty.

Otec i přes všechny soudní neúspěchy hodlá bojovat dál. Před několika dny podal nový návrh. Zároveň žádá, aby měl případ na starost jiný soudce. Zcela totiž pochybuje o nestrannosti Coufalové. Soudkyně je totiž spolužačkou advokáta jeho bývalé přítelkyně, který ženu zastupuje v opatrovnickém sporu s dcerou. Předseda vyškovského soudu Aleš Vylam však tvrdí, že Coufalová byla pro případ vybrána podle rozvrhu. Ani námitka, že se soudce zná s advokátem prý nemá moc velkou šanci uspět. Studium na stejné škole prý není důvodem k tomu, aby musel být pro případ povolán někdo jiný, dodává list.

st.rec ( 4. června 2017 16:09 )

A platí na svoje nebo na cizí dítě? Aby mu nakonec spravedlivý soud nepřidělil třeba pět hnědáčků.

djaba ( 3. června 2017 21:57 )

Drahý pane otče , může to také dopadnout tak , že budete platit výživné a potomka stejně nikdy neuvidíte .

jiznicechy ( 3. června 2017 17:12 )

Důvody, proč od něho odešla, neznáme, takže můžeme jen těžko soudit. Muži také odcházejí od žen, se kterými mají dítě. Bohužel je to dnes běžné. Chlapec má oba rodiče, rodina funguje, otce má. Co by vlastně ten muž dnes dokázal? Pomohlo by to tomu dítěti? A v čem by mu to pomohlo? Jde v těchto případech skutečně o dítě nebo o to dokázat něco té matce?

dzambulka007 ( 3. června 2017 17:08 )

Nejedná se náhodou o poupravený příběh negříka z Nigérie, ve kterém ve skutečnosti figuruje jenom jedno dítě a to holčička? Tatínek se domáhá otcovství, prý ji chce seznámit s kulturou své země, či-li zřejmě provést obřízku a vyměnit za pár koz? Nebo nabýt trvalé bydliště v ČR? Matka i soud dobře udělaly.

papik ( 3. června 2017 14:27 )

Ano, ženy jsou věrné, za všechno může on. Jste si jistá, že ona ho chtěla, a on ji odmítl? Tak proč s ním měla dítě, když od něj pak utekla? Děti by měly mít právo znát své rodiče, ať se to matkám líbí nebo ne.

Zobrazit celou diskusi