Incident se odehrál předloni koncem listopadu v Sušici u chlapcových prarodičů. Žena odmítala po rozchodu s manželem předávat mu dítě na soudem určené schůzky. Nakonec pro dítě přišla soudní úřednice v doprovodu policistů, aby chlapce předala otci.

„Předala (soudní úřednice, pozn. red.) babičce obálku, abych syna připravila, že s ní půjde za tátou. On začal utíkat, schoval se pod stůl. Mě vyvedli z bytu, nevím, kde kdo byl. Syn strašně plakal, když ho odnášela v náručí, vrhl se dědovi kolem krku. Nepamatuji se, že bych tu paní chytla za vlasy,“ popisovala Helena K. Ta měla soudní úřednici vyrvat chomáč vlasů, aby chlapce pustila. Incident si prý ale nepamatuje.

 „Jsem si vědomá toho, že jsem syna nepředávala, ale věřila jsem a stále věřím tomu, co mi říkal,“ vypovídala žena. Zlom podle ní nastal v okamžiku, kdy se chlapec svěřil babičce a pak i jí, že ho otec zneužívá. Žena vše nahlásila policii. „Rozjela se mašinérie. Syn říkal, že se spolu sprchovali, že mu táta chtěl ukousnout pindíka, a že si hraje s pindíkem jako s harmonikou. Musela jsem ho chránit,“ řekla Helena K.

Podle výpovědi u soudu se ale na údajné zneužívání bývalého partnera nikdy nezeptala. „Poslechla jsem policejní komisařku, která syna vyslýchala, že by se s ním (syn s otcem, pozn. red.) neměl vidět. Podala jsem předběžné opatření, ale soud mi nevyhověl,“ vypovídala Helena K.

Přestala tak prostě syna bývalému muži půjčovat. „Respektuji rozhodnutí soudu, takže to pro mě bylo obrovské dilema, ale měla jsem tady malého kluka, který mi něco říkal, já jsem máma, musím ho chránit,“ vysvětlovala. Policisté ale nakonec stíhání muže zastavili a nyní naopak stíhají ženu kvůli křivému obvinění.

Chlapec po incidentu zůstal ještě nějaký čas v péči matky, musel být hospitalizovaný v nemocnici. Pak byl umístěný do klokánku a do péče jej loni dostal jeho otec. Matka se se synem pravidelně vídá jedenkrát za 14 dní v pražské poradně Magdala za asistence tamních zaměstnanců.

Žena byla již v minulosti pravomocně odsouzená za vydírání bývalého manžela. Chtěla, aby podepsal zúžení bezpodílového spoluvlastnictví, jinak že jej udá pro znásilnění. Když muž odmítl, nahlásila jej jako násilníka na policii. Pravda ale vyšla najevo, muž se obvinění zbavil a ženu soud potrestal nejdříve nepodmíněným trestem, pražský vrchní soud původní rozsudek změnil na podmínku. Letos na jaře byl nepravomocně odsouzený otec ženy za útok na svého bývalého zetě.