Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zaorálek vyzpovídá Zemana kvůli likvidaci novinářů: „Je to moje povinnost“

Autor: ČTK, zst - 
18. května 2017
20:21

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek chce s prezidentem Milošem Zemanen hovořit o výroku, v němž česká hlava státu žertovala o likvidaci novinářů. Ministr to řekl v rozhovoru s ČTK. V situaci, kdy Česká republika přebírá od Kypru předsednictví Rady Evropy, která se věnuje i svobodnému působení médií, prezidentova slova podle Zaorálka obrazu Česka nepomohla.

Jako problém prý vnímají partneři České republiky také zprávy o tom, že obsah některých českých médií mohli ovlivňovat vysoce postavení politici.

„Určitě se o tom budeme bavit. Je to moje povinnost se o tom bavit s prezidentem, protože i když si pořád myslím, že nás nikdo nepodezírá z toho, že by v České republice byli likvidováni novináři, tak je podle mne nevhodné o tom vůbec mluvit ve světě, kde tolik novinářů pronásledováno a likvidováno je,“ uvedl Zaorálek.

Zeman pronesl kontroverzní výrok v neděli během setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem v Číně. „Jsou tady jiní novináři? Novinářů je příliš mnoho, je třeba je likvidovat,“ řekl český prezident Putinovi při příchodu do jednacího sálu. Ruský prezident odvětil: „Není třeba likvidovat, ale snížit jejich počet, to ano.“

Podívejte se na komentář Zemana během cesty do Číny:

Video  Zeman v Číně: Nejsem Nagyová, ale taky pracuju jako kůň  - Blesk - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Výrok českého prezidenta zaznamenala mimo jiné evropská platforma Mapping Media Freedom, která se zabývá ochranou novinářů a která kvůli Zemanovým slovům podala podnět právě Radě Evropy. Další pochybnosti o svobodě médií v Česku vyvstaly v souvislosti s uniklými nahrávkami, na nichž ministr financí Andrej Babiš hovoří s novinářem deníku, který dříve vlastnil. Ministrovi kritici tvrdí, že Babiš mohl ovlivňovat obsah deníku ve svůj prospěch.

„Není pochyb o tom, že se podobné věci sledují a bohužel, není pochyb o tom, že to v ničem nepomáhá obrazu České republiky mezi ostatními zeměmi,“ podotkl Zaorálek. „V oblasti ochrany svobody slova a médií jsme měli docela slušnou pověst. Téma nezávislosti médií bylo pro nás takové, o kterém jsem mohl mluvit bez obav. Po těch posledních událostech se mi na toto téma tak dobře nevystupuje,“ dodal.

Jako problém v souvislosti s českým předsednictvím v Radě Evropy Zaorálek nevidí intenzivní spolupráci Prahy s Čínou. Peking je přitom opakovaně kritizován za porušování lidských práv. Posilování vztahů s Čínou vnímá český ministr jako příležitost vývoj v Číně ovlivňovat.

Prezident měl v Číně problémy s pohybem. Státníci na něj museli čekat při focení:

Video  Prezidenti Číny a Ruska čekali, až přijede Zeman. Kvůli bolesti nohou ho dopravili na vozíku  - CCTV, Blesk.cz
Video se připravuje ...

„Není pochyby o tom, že je pro nás velmi důležité, co se děje v Číně. Je to něco, co je pro nás neméně důležité, než stav v Evropě a přilehlých zemích,“ řekl ministr. „Od začátku zde byla dohoda, jejíž součástí je, že máme zájem o otevření lidskoprávního dialogu a využíváme těch vztahů k tomu, abychom se bavili i o těchto otázkách,“ doplnil.

hejhej ( 19. května 2017 10:17 )

Zaorálek má novou fukcí - bude zpovědník.

deep_ass_flsting ( 19. května 2017 06:44 )

Zamr.dálek je přiblblý blekota, ale kam se hrabe na Kalouska. Ten tomu zase včera nasadil korunu, když se ve zprávách probíralo to, že s počátkem účinnosti protikuřáckého zákona budou lidé chodit kouřit ven před hospodu a tam budou rušit noční klid. Expert na všechno Kalousek na to řekl, že 40 let byl kuřákem, ale dobře ví, že tahání cigarety rámus nedělá. při tom sám Kalousek ví moc nejlépe, co je to rušení nočního klidu, protože jako odkojený alkoholik s tím měl sám v mládí časté problémy. On má opravdu vychlastaný mozek.

japome ( 19. května 2017 04:55 )

Kde jsou ty časy, kdy pan Zaorálek plameným hlasem hulákal ve sněmovně slova: VÁS NEZAJÍMÁ co na to řeknou lidi tam venku???Běžte se jich zeptat. Brzy jste na to zapoměl co?? Dneska to raději nechtějte vědět co si o vás my venku myslíme. Jste lump co mu sláva zatemnila mozek.

provokaterka ( 19. května 2017 00:35 )

Zaorálku,pokud nevíš co to je likvidace,tak podej demisi.

hanka666 ( 19. května 2017 00:04 )

Zaorálek - meteleskum bleskum. Vypadněte už socani do h a j z lu. Poletíš s Bohušem jak špinavé prádlo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa