Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rakety, tanky a Putinův smích: Rusko slaví konec II. světové války

Autor: Mii, ČTK - 
9. května 2017
13:58

Rusko stejně jako Česká republika každoročně slaví Den vítězství, kterým se značí konec druhé světové války. A místo poklidné piety za padlé vojáky pořádá masivní vojenskou přehlídku, kterou ukazuje vybavenost a sílu své armády. Letošní akce nebyla jiná.

Demonstrace vojenské techniky – zejména protiraketových střel – probíhaly během úterka po celé Ruské federaci. Největší přehlídka se ale tradičně konala na Rudém náměstí v Moskvě. Pochodovalo zde 10 tisíc vojáků a vojákyň a ukázalo se přes 114 kusů bojové techniky. Ruská armáda dokonce poprvé ukázala techniku určenou pro nasazení v Antarktidě.

Součástí přehlídky mělo být i vystoupení 72 posádek strategických bombardérů, stíhacích letounů, vrtulníků, dopravních letadel a bitevníků, ale kvůli špatnému počasí byla tato část akce zrušena.

V rámci Dne vítězství vystoupí v Moskvě také armádní soubor Alexandrovci, který se těší popularitě i v České republice. Koncert je věnován jak padlým ve válce, tak jejich kolegům, kteří loni zahynuli na palubě armádního letounu cestou k ruským vojákům v Sýrii.

Povinná účast

Den vítězství je v Rusku považován na významný svátek. Někdejší Sovětský svaz ztratil podle odhadů v druhé světové válce 26 milionů svých občanů. Úřady podle médií na mnoha místech nařídily žákům a studentům na oslavách povinnou účast, přestože Kreml podobné nucení účastníků údajně zakázal.

Veškeré moskevské oslavy podle místního tisku vyšly na více než půl miliardy rublů (asi 220 milionů Kč).

Takhle vojenská přehlídka vypadala:

Válečné lodě se účastnit nemohly. Ruská armáda jich ale několik vlastní:

Video  Ruské válečné lodě  - reuters
Video se připravuje ...

marais ( 10. května 2017 10:10 )

Přehlídka super , ale pan Putin nám nějak přibral ..sankce nesankce, má se asi moc dobře.

ivoadller ( 9. května 2017 16:49 )

To měl jako brečet?

fotrpjotr ( 9. května 2017 15:47 )

Ušáci do dneěního dne stále válčí a ne a ne vyhrát.

Zobrazit celou diskusi