Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zdravotníci bijí na poplach: Žloutenka zabíjí už stejně lidí jako AIDS

Autor: pet - 
23. dubna 2017
13:31

Světová zdravotnická organizace (WHO) naléhavě vyzvala k zastavení žloutenky, neboť její pokračující epidemie se stále zhoršuje. V první globální zprávě o infekci se tvrdí, že počet lidí, kteří umírají na její léčebné formy, často způsobené zneužíváním alkoholu a drog, stoupá. Podle dalších měřítek bylo zjištěno, že jen za rok 2015 žloutenka zabila přes 1,34 milionů lidí, což je podobné množství jako u tuberkulózy nebo AIDS. Informoval o tom na svém webu britský deník Daily Mail.

Problémem je, že většina z 325 milionů lidí o tom, že má žloutenku, vůbec neví, takže nemůže ani dostávat prášky na svou vlastní záchranu.Tito lidé jsou pak vystaveni pomalému riziku progrese až k chronickému onemocnění jater, rakoviny nebo i smrti,“ varuje WHO. Podle Margaret Chan je žloutenka hlavní výzvou pro veřejné zdraví, která vyžaduje naléhavou reakci.

Dvě nejběžnější formy, které jsou v 96 procentech případů zodpovědné za úmrtí, jsou žloutenka B (HBV) a žloutenka C (HCV). Žloutenka typu B se přenáší zpravidla nechráněným pohlavním stykem nebo tělesnými tekutinami a vyžaduje celoživotní léčbu pomocí léků, běžně používaných k boji proti HIV. Nové infekce tohoto typu klesají jen díky pravidelnému očkování, které je v 84 procentech poskytováno všem novorozencům na celém světě.

Žloutenka typu C se zpravidla přenáší krví. V některých případech je i poměrně rychle vyléčitelná, ale mnoho lidí si nemůže její léčbu dovolit. Jen v roce 2015 bylo tímto typem žloutenku nakaženo 1,75 milionů lidí, čímž globální počet tak dosáhl 71 milionů nakažených. „Bohužel čtyři pětiny všech nakažených si však neuvědomují, že jí trpí,“ dodává WHO.

VIDEO: Žloutenka, která sužovala Brno, skolila i náměstka
Video  Žloutenka sužující Brno skolila i zeleného náměstka  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Odborníci přisuzují nákazu žloutenkou zpravidla injekčním stříkačkám a užívání drog. Gottfried Hirnschall, který je ve Světové zdravotnické organizaci ředitelem odboru pro HIV a žloutenku, řekl, že organizace spolupracuje s vládami, s farmaceutickými a diagnostickými společnostmi, aby se zlepšil přístup k celé problematice. „Větší země poskytují testy pro žloutenku a v 78 procentech test stojí méně než jeden dolar. U žloutenky C to je za léky okolo 200 dolarů“. O mezerách v léčbě a prevenci Hirnschall ví a snaží se o nápravu.

Poprvé v historii žloutenky máme konečně pochopení pro skutečný dopad celého onemocnění,“ řekl Charles Gore, prezident Světové aliance pro žloutenku.

Typy žloutenek

Žloutenka A : Zpravidla se objevuje u lidí, kteří konzumovali jídlo nebo pití po kontaminované osobě a nejběžnější je v zemích, kde jsou špatné hygienické návyky. Obvykle přejde během několika měsíců, ale v některých případech může skončit naprosto fatálně, smrtí. Neexistuje na ni žádná specifická léčba, která by zmírnila bolest, nevolnost a svědění.

Žloutenka B: Je to jedna z nejběžnějších infekcí na celém světě a šíří se nejčastěji z těhotné matky na dítě. Ve vzácných případech bývá šířená i sexuálním stykem nebo injekčním užíváním drog. Většina dospělých osob je schopna s infekcí bojovat a plně se uzdravit v průběhu několika měsíců.

Žloutenka C: Obvykle se šíří pomocí krve infikovaného do krve zdravého člověka. Nejčastěji je tomu tak u sdílených injekčních jehel při aplikaci drog. Přibližně jeden ze čtyř lidí bude s tímto typem žloutenky bojovat. U ostatních jsou příznaky mizivé, protože tento typ neobsahuje žádný virus.

Žloutenka D: Ovlivňuje pouze ty osoby, které už jsou infikovány žloutenkou B. Žloutenka D totiž potřebuje virus žloutenky B ke svému přežití. Obvykle se šíří krví nebo pohlavním stykem. Rozšířená je v Evropě, na Středním Východě, v Africe a Jižní Americe.

Žloutenka E: Vyskytuje se po styku s kontaminovaným jídlem nebo pitím po nakažené osobě. Zpravidla se jedná o mírnou a krátkodobou infekci, která nevyžaduje žádnou léčbu. U některých lidí však může být i tento typ žloutenky závažný.

Alkoholická žloutenka: Je způsobená nadměrnou konzumací alkoholu v řádu mnoha let. Plno lidí si ji ani neuvědomuje. Dochází však v těžkých případech i k nečekanému selhání jater.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi