Žloutenka cílí na vánoční trhy!

Šéfka protiepidemického odboru krajské hygieny Renata Ciupek apeluje na důsledné dodržování hygieny ze strany prodejců i návštěvníků. „Prodejci přichystají tisíce porcí jídel, tisíce lidí je budou jíst. Nákaza se šíří kontaktem od osoby k osobě. Vstupní branou onemocnění jsou ústa, hlavním rizikem nemyté ruce,“ upozorňuje. Radnice Brno-střed se dušuje, že proti hrozbě spojí s hygieniky síly.„Příspěvková organizace městské části Brno-střed Kulturní a vzdělávací středisko, které má na starosti Advent na Moraváku, zajistí umístění stojanů s dezinfekcí tak, aby si mohli návštěvníci očistit ruce před konzumací jídla,“ řekla mluvčí radnice Denisa Kapitančiková. 

Aktuálně je počet nakažených žloutenkou typu A na jižní Moravě na čísle 401. Čtyři pětiny z tohoto počtu patří Brnu, nejvíce případů se týká věkové skupiny od 25 do 44 roků. „Třetinu všech případů představují osoby žijící řekněme alternativním životem, zejména drogově závislí,“ upozornila Renata Ciupek s tím, že jižní Morava se podílí na všech v Česku letos zaregistrovaných případech žloutenky typu A plnou polovinou.

Zežloutl i náměstek primátora

Žloutenka typu A děsí Brno už od léta. Dostala i náměstka primátora Martina Andera. „Tři dny jsem měl zvýšenou teplotu, trochu zežloutl. A strávil týden v izolaci,“ popsal své trable Ander. Magistrát reagoval naočkováním stovek zaměstnanců včetně strážníků a sociálních pracovníků v terénu. Dopravní podnik zase nasadil na umývání dopravních prostředků včetně madel a sedadel silnější dezinfekci. „Pozorně sledujeme zprávy z hygieny. Opatření trvá,“ řekla Blesku mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Žloutenka postihla i řadu brněnských základních škol, u sedmi přetrvává karanténa. „U nás trvala karanténa v první třídě 52 dní. Děti teď už vědí, že mytí rukou má smysl,“ podtrhl Ivo Zálešák, ředitel základní školy na Masarově ulici v Brně-Líšni.

Infekční žloutenka (virová hepatitida typu A)

Jedná se o akutní virové onemocnění, postihující jaterní tkáň, infekce se šíří fekálně-orální cestou.

Virus vniká do těla ústy, z těla je vylučován stolicí, a to ještě před propuknutím onemocnění. První příznaky onemocnění se objevují obvykle po 14 až 50 dnech od nákazy. Onemocnění začíná náhle, s příznaky zvýšené teploty, bolesti svalů a kloubů, nevolnosti, nechutenstvím a zvracením.

Postiženým zežloutne oční bělmo, kůže. Osoby, které byly v kontaktu s nemocným, zůstávají 50 dnů pod dohledem lékaře a epidemiologa.

Prevence přenosu nákazy:

- řádné mytí rukou teplou vodou a mýdlem vždy po použití WC, před jídlem, pitím a kouřením

- vyvarovat se pití ze společné láhve, ukusování ze společné svačiny, sdílení stejné cigarety

- nesdílet v kolektivu jeden ručník

- nekonzumovat jídlo na ulici bez předchozího umytí rukou, případně mít po ruce jednorázové dezinfekční ubrousky

- u nápojů z plechovek se doporučuje je přelít do sklenice nebo použít čisté brčko

Fotogalerie
7 fotografií