Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na Liberecku řádí žloutenka. Nechte se očkovat, vyzvali hygienici

Autor: bru/ČTK, bru/ČTK - 
15. července 2016
15:58

V Libereckém kraji přibývá pacientů se žloutenkou typu A. Od začátku roku bylo v kraji nahlášeno 68 případů, za celý loňský rok jich bylo 91, řekla dnes vedoucí Protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Prattingerová. V celém Česku bylo od začátku roku hlášeno 253 případů žloutenky typu A, nemocnost v Libereckém kraji patří tak v zemi k nejvyšším. Podobná je podle hygieniků situace ještě v kraji Karlovarském.

Žloutenka se v Libereckém kraji ve větší míře objevila v loňském roce a od té doby případů přibývá. „Nejvíc jich je na Jablonecku. Od loňského 30. srpna, kdy se tam objevil první případ, jich do konce června bylo zjištěno už 109,“ řekla Prattingerová. Zatímco první případy se objevily v běžné populaci a zdrojem nákazy bylo podle hygieniků nejspíš jídlo, teď už se nemoc šíří hlavně mezi narkomany a mezi lidmi ze sociálně slabých skupin. To podle Prattingerové značně komplikuje boj s nákazou i prevenci.

Žloutenka A se přenáší dotekem, kontaminovanou vodou, potravinami a znečištěnými předměty. Projeví se dva až sedm týdnů od nákazy. Jde o onemocnění jater, pacient má zažívací potíže, může mít také příznaky podobné chřipce či nervové potíže. U dospělých se častěji než u dětí projeví nemoc žlutým zabarvením kůže a očního bělma. „My bychom byli rádi, kdyby lidé víc přemýšleli o očkování. Ochrana nastupuje už dva týdny po první dávce,“ řekla Prattingerová. Na vakcinaci přispívají pojišťovny.

Setkání s nákazou může podle Prattingerové třeba dětem výrazně zkomplikovat prázdniny. Pokud nejsou očkované, nemohou třeba na tábory. Pokud člověk přijde do kontaktu s nemocí, je na 50 dní vyřazen. Pracující v potravinářských provozech nemohou pracovat a pro děti to znamená, že nemohou na aktivity, kde se vyžaduje bezinfekčnost,“ řekla hygienička. Pokud jsou děti včas očkovány, jen se podle ní v případě kontaktu s nákazou zkontroluje hladina protilátek a dotyčného není nutné dál sledovat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi