Na zvýšenou koncentraci amonných iontů přitom poukázal rozbor vody. V rybníce uhynulo takřka 17 tun ryb. „Zkoumala se krev těch ryb, které přežily, a tam se žádný amoniak nenašel,“ uvedl ředitel Rybníkářství Pohořelice Roman Osička.

Upozornil ale, že krev byla zkoumána se zhruba dvoudenním zpožděním. U uhynulých ryb zase mohlo dojít k posmrtným změnám. „Ze závěrů materiálu ale vyplynulo, že k nějaké intoxikaci amoniakem mohlo dojít, a to i vzhledem k příznakům a změnám chování ryb,“ podotkl ředitel.

Policie čeká na posudek odborníků

Policie zatím výsledky zkoumání nemá k dispozici. „Čekáme na zprávu z univerzity, abychom příčinnou souvislost mohli prokázat. Podle toho budeme pracovat dál,“ řekla Blesku policejní mluvčí Alice Musilová.

Z rybníku začátkem dubna firma odvezla do kafilerie 16,7 tuny uhynulých ryb. Další se podařilo zachránit, ty byly vysazeny do jiných rybníků. Podle ředitele se přeživší ryby uchytily. Šlo o malé násadové ryby – kapry, tolstolobiky, sumce nebo candáty. Škoda přesáhla jeden milion korun.

Video
Video se připravuje ...

Záhada kolem úhynu 17 tun ryb v násadovém rybníku u Ivanovic na Hané zůstává i po dvou týdnech neobjasněna. Zdeněk Matyáš

Rybářství Pohořelice obhospodařuje 1409 hektarů vodní plochy, což představuje 145 nádrží na území 10 měst a obcí na jižní Moravě od Břeclavi až po Blansko. Z toho 133 nádrží patří společnosti, 12 je v pronájmu.
Fotogalerie
9 fotografií