Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kim hrozí jaderným útokem. Naštvaly ho lodě USA směřující k břehům KLDR

Autor: ČTK, bk - 
11. dubna 2017
14:10

Úderná skupina amerických lodí, které se blíží ke Korejskému poloostrovu, v úterý vyvolala ostrou reakci severokorejského režimu. Komunistické vedení země prostřednictvím státních médií pohrozilo, že jakékoli silové projevy americké armády v oblasti vyvolají jaderný útok proti Spojeným státům.

Vedení amerického námořnictva o víkendu vyslalo ke korejským břehům letadlovou loď Carl Vinson doprovázenou dalšími údernými plavidly, která mají podle vojenských expertů odradit severokorejského vůdce Kim Čong-una od raketových zkoušek.

Experti: USA chtějí využít úderu proti Sýrii

KLDR v úterý jako v řadě předchozích případů Spojeným státům pohrozila odvetou. „Naše silná revoluční armáda bedlivě sleduje každý krok nepřátelských elementů a náš jaderný pohled je zaměřen nejen na invazní základny USA v Jižní Koreji a na jeviště pacifických operací, ale také na americkou pevninu,“ napsal jeden z oficiálních severokorejský listů, z něhož cituje Reuters.

Spojené státy chtějí podle některých analytiků využít efektu překvapivého úderu v Sýrii, k němuž sáhly minulý týden, a přesvědčit nepřátelské režimy, že jsou pod novým prezidentem Donaldem Trumpem připraveny k silovějším řešením než za jeho předchůdce Baracka Obamy. V nevypočitatelné Severní Koreji disponující jadernými zbraněmi však podle expertů nelze očekávat podobně rázný přístup jako v případě Sýrie, kterou zmítá vleklý konflikt.

Dva torpédoborce a 60 letounů v akci

Americká letadlová loď s 60 letouny a 5 000 členy posádky míří do konfliktní oblasti v doprovodu dvou torpédoborců a jednoho křižníku vybavených balistickými střelami a dalších bojových plavidel. Podle zdrojů z amerického námořnictva bude na cestě nejméně týden.

Video  Američané testují nejdražší vojenskou loď světa. Stála 325 miliard.  - U.S Navy / Mass Communication Specialist 2nd Class Ridge Leoni
Video se připravuje ...

Dá se proto předpokládat, že k jihokorejským břehům dorazí až po sobotních oslavách nedožitých narozenin zakladatele severokorejské diktatury Kim Ir-sena, při jejich příležitosti režim tradičně sahá k ukázce své ničivé techniky.

Jižní Korea a Japonsko, které jsou hlavními americkými spojenci v oblasti, se obávají možného jaderného testu, který by mohl přijít nejen v souvislosti s těmito oslavami. „Je možné, že Sever zvažuje větší provokace, jako je jaderná zkouška načasovaná k různým výročím včetně zasedání Nejvyššího lidového shromáždění,“ řekl prozatímní jihokorejský prezident Hwang Kjo-an s odkazem na zasedání sboru nejvýznamnějších politických figur v zemi, jemuž předsedá vůdce Kim.

Podívejte se, jak vypadají raketové testy KLDR:

Video  Raketový test KLDR  - reuters
Video se připravuje ...

Jihokorejská armáda proto dostala rozkaz zesílit monitoring aktivit svého severního souseda a o všech zjištěních komunikovat s americkými kolegy.

MILLLIS ( 11. dubna 2017 23:23 )

Jo... bohuzel souhlas..."Nadeje" se zase zvysila od te doby, co drzi palec na cervenem knofliku ten nove zvoleny oranzovy pan s nezapomenutelnym ucesem...

gabreta ( 11. dubna 2017 20:45 )

Kim je blb a na Amíky klidně něco hodí. To není člověk, kterej by zaváhal! To asi těm trotlům z Pentagonu zatím nedošlo, že by mohli jednou z blízka zažít, co je to válka na vlastním území!!

sores ( 11. dubna 2017 17:25 )

georg7: zapoj svůj mozek, kdyby jeden z nich vystřelil odnesla by to celá planeta včetně tebe.

kuromrd ( 11. dubna 2017 16:57 )

to bude švanda až trump ustřelí tomu malýmu šaškovi pr.del atomovkou

citsvet ( 11. dubna 2017 15:34 )

I když o Kimovi se říká,že je blázen,tak v jednom má pravdu o USA agresy.Takže největší blázni žijí v USA,když chtějí rozpoutat válku,která by zničila celé lidstvo na této planetě.

Zobrazit celou diskusi