Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dostanou ženy menstruační volno? Podle Italů se vyplatí

Italové chtějí, aby ženy s bolestivou menstruací měly placené volno.
Italové chtějí, aby ženy s bolestivou menstruací měly placené volno.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Mii - 
30. března 2017
21:49

Italský parlament diskutuje nad novým zákonem, jenž by ženám s bolestivou menstruací garantoval tři dny placeného volna v měsíci. Klid od práce má ženám ulevit a zvýšit jejich produktivitu. Kritici ale namítají, že navrhovaná pravidla jen zvýší nerovnost na pracovištích.

Zákon byl v parlamentu poprvé představen minulý měsíc. Pokud bude schválen, Itálie se stane první západní zemí s oficiálními pravidly pro „menstruační volno“. Návrh se týká jak veřejného, tak soukromého sektoru a není omezen věkem. Ženy by během volna měly nárok na stoprocentní výši své denní mzdy.

„Je prokázané, že ženy, které zažívají bolestivou menstruaci, mají v těchto dnech menší produktivitu práce. Pokud jim volno dáme, znamená to, že pak budou více produktivní,“ vysvětlovala návrh Simonetta Rubinatová, poslankyně, jež návrh s dalšími třemi poslankyněmi podala.

S pozitivním efektem zákona ale řada lidí nesouhlasí. „Zaměstnavatelé by mohli najímat spíše muže než ženy,“ kritizuje nápad ženský časopis Donna Moderna. Zaměstnanost žen je v Itálii 61 %, což je i za běžných podmínek daleko pod unijním průměrem, který činí 72 %.

Navíc podle italského národního statistického úřadu ISTAT je téměř čtvrtina pracovnic během těhotenství nebo po něm propuštěna, byť je tato praktika zakázána.

Volno kvůli menstruaci? V Asii běžné

Itálie se zákonem nepřichází jako první země. V Japonsku, Jižní Koreji a Indonésii určitá forma „menstruačního volna“ funguje už několik let. Na Tchaj-wanu mají ženy nárok na tři dny placeného menstruačního volna ročně.

Objevují se i případy, kdy volno zavádí přímo zaměstnavatel. Například společnost Coexist z Británie nabízí svým zaměstnankyním možnost nepřijít kvůli bolestivé menstruaci do práce. 

„Že jsou firmy kvůli volnu neproduktivní, je častý mylný dojem. Společnosti ho mají proto, že je vedou hlavně muži,“ řekla serveru Independent ředitelka Coexist Bex Baxterová. Pravidlo podle ní naopak produktivitu a efektivitu práce zvyšuje.

Možnou léčbou menstruačních bolestí by mohly být elektrošoky:

Video Nová léčba ve světě menstruační bolesti - elektrošoky. - youtube.com
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi