ONLINE CHAT
Jak je to u agentury s BOZP a pracovními pomůckami (oděvem)? Kdo nese zodpovědnost a musí zajistit veškerou dokumentaci v případě pracovního úrazu? Děkuji za odpověď.(Dvořák)
Foto
Pracovní pomůcky a BOZP je povinen zajistit uživatel, který agenturnímu zaměstnanci přiděluje práci a u něhož je práce vykonávána. V případě pracovního úrazu musí uživatel objasnit příčiny a okolnosti vzniku úrazu a bez zbytečného odkladu uvědomit agenturu práce. Do knihy úrazů zaznamená úraz jak uživatel, tak agentura práce, ostatní dokumentaci vede agentura práce a agentura práce také zaměstnanci odpovídá za pracovní úraz, který mu vznikl u uživatele. Agentura práce má pak právo požadovat po uživateli náhradu této škody.
Pokud jako kmenový zaměstnanec vydělávám méně než agenturní pracovník, ale vykonáváme stejnou práci je to zprávné? Kolik hodin mohou pracovat agenturní zaměstnanci?(Karel)
Foto
Není to správné, ledaže by agenturní zaměstnanec byl více kvalifikovaný nebo měl delší praxi. Agenturní zaměstnanci mohou pracovat stený počet hodin jako každý jiný zaměstnanec.
Dobrý den,stále nerozumím tomu,proč je pro majitele firem výhodnější zaměstnávat lidi přes pracovní agenturu.Zvláště když jako zaměstnanec agentury mám mít stejnou mzdu jako kmenoví zaměstnanci.Děkuji za vysvětlení.(Kamila)
Foto
Je to flexibilní způsob zaměstnání, kdy firmy nemusí řešit otázku skončení pracovních poměrů zaměstnanců, které nepotřebují, a naopak mohou rychle získat zaměstnance na období se zvýšenou potřebou práce nebo na dočasné projekty. Některé firmy tím také řeší situaci, kdy mají tzv. stop stav a přitom mají více práce, než mohou zvládnout jejich kmenoví zaměstnanci. Jinak se samozřejmě agenturní zaměstnávání firmám prodraží.
Dobrý den, četla jsem, že pracovní a mzdové podmínky agenturního zaměstnance nesmí být horší než podmínky srovnatelného kmenového zaměstnance firmy. Kdo se myslí tím srovnatelným kmenovým zaměstnancem? Děkuji moc. (Dana Ž.)
Foto
Srovnatelný zaměstnanec je kmenový zaměstnanec uživatele (firmy, které je agenturní zaměstnanec přidělen), který vykonává nebo by vykonával (pokud takový zaměstnanec v současné době u uživatele není) stejnou práci s přihlédnutím ke kvalifikaci a délce odborné praxe.
Je běžné, aby mi agentura vyplácela peníze na ruku a né přes účet? Naposledy se mi stalo že sem si peníze v obálce přepočítala až doma a chyběli mi dva tisíce. Samozřejmě jsem měla smůlu že jsem to zjistila pozdě. Radši bych peníze na účet to ale agentura odmítá. (Magda)
Foto
V současné době to až tak časté není, ale zákoník práce dává stále přednost hotovostní výplatě mzdy před bezhotovostní. Peníze na účet je Vám agentura práce povinna zaslat jen, když se na tom dohodnete. Při hotovostní výplatě si peníze okamžitě musíte zkontrolovat, jinak se Vám bude velmi těžko prokazovat, že peníze v obálce chyběly (bylo by např. třeba, aby Vám to někdo dosvědčil).
Začala jsem pracovat přes agenturu v jedné firmě. Jde o fyzicky náročnou práci, ve 3směnném provozu. Musím zvedat těžká břemena. Teď jsem ale zjistila, že jsem těhotná. Bojím se, abych při té dřině nepotratila, ale peníze potřebuju. Může mě kvůli těhotenství firma vyhodit nebo mě musí přeřadit na lehčí práci? (Mirka )
Foto
Pokud při práci zvedáte břemena, jejichž hmotnost přesahuje maximální limity pro těhotné zaměstnankyně stanovené příslušnou vyhláškou (č. 180/2015 Sb.), např. 5 kg při časté manipulaci s břemenem, nebo získáte lékařský posudek, který stanoví, že Vaše práce ohrožuje Vaše těhotenství, pak Vás musí agentura práce ve spolupráci s firmou, kde pracujete převést na jinou práci a to pokud možno v rámci sjednaného druhu práce a za stejnou mzdu. Podle zákona Vás agentura práce vyhodit nemůže.
Dobrý den, má povinnost agentura platit za mě sociální a zdravotní pojištění? Děkuji.(Eduard, Praha)
Foto
Ano, agentura práce je jako zaměstnavatel povinna odvádět za Vás veškeré odvody.
Dobrý den, mám dotaz. Jsem-li zaměstnána u agentury práce a ta mne přidělí k jinému zaměstnavateli, kdo mi vystaví potvrzení o zdanitelných příjmech? Agentura a nebo zaměstnavatel, ke kterému jsem přidělena? Děkuji za odpověď.(Linda Louková)
Foto
Potvrzení o zdanitelných příjmech Vám vystavi agentura práce jako Váš zaměstnavatel.
Mám částečný invalidní důchod a když jsem sháněl práci přes agenturu, řekli mi, že nesmí invalidní důchodce přijímat. To nějak nařizuje zákon? Nebo co je důvodem takového odmítnutí? (Václav)
Foto
V současné době již toto neplatí, takže agentury práce mohou zaměstnávat i invalidní důchodce a pak je půjčovat jiným firmám. Tento zákaz platil jen do konce roku 2014.
Pracoval jsem na agenturní smlouvu a nedali mi žadnej papír o ukončení smlouvy nemohu ani na prácák co mám dělat.děkuji(vykycaby@seznam.cz)
Foto
Agentura práce je povinna Vám automaticky při skončení Vašeho pracovněprávního vztahu vystavit potvrzení o zaměstnání (tzv. zápočtový list) jako každý zaměstnavatel. Potvrzení pro příslušný úřad práce Vám je povinna vystavit na základě Vaší žádosti. Vyzvěte proto agenturu práce, aby Vám daná potvrzení vystavila a pokud to neudělá, podejte podnět k inspektorátu práce. U úřadu práce se každopádně registrujte, i tak budete mít právo na hmotnou podporu v nezaměstnanosti.
Pracuji přes agenturu ve fabrice. Smlouvu mám na dobu určitou - na 3 roky, končí mi letos k 31.12. V únoru jsem začala marodit a jsem stále v pracovní neschopnosti (čeká mě operace). Dnes jsem ale ve schránce našla výpověď, která je datovaná k poslednímu březnu. Nic jsem o výpovědi nevěděla, nikdo mi nic neřekl. Můžou mě jen tak propustit v době nemoci? A můžu se nějak bránit?(Denková)
Foto
Obecně platí, že v době nemoci jste chráněna před výpovědí, ledaže se uplatní některá z výjimek (např. zaměstnavatel se ruší nebo jste porušila své pracovní povinnosti). Nicméně ve Vašem případě je zásadní otázkou doručení výpovědi. Výpověď totiž musí být doručena do vlastních rukou, takže ji nemůžete jen tak najít ve schránce. V takovém případě se výpověď považuje za neexistující a nemusíte ani napadnout její neplatnost ve lhůtě dvou měsíců. Zaměstnavateli tak oznamte, že Váš pracovní poměr stále trvá a skončí až ke dni 31. 12. 2017 (pokud nebude platně ukončen dříve).
Dobrý den -chtěla jsem se zeptat -pracovala jsem v Německu přes slovenskou agenturu SunSet BLvD -pečovatelky,ošetřovatelky.Pohovor v němčině,odeslání dkladů o vzdělání -a nakonec ženská z agentury řekla,že se ani o vzdělání nejdená,ale o úroveň němčiny.Z platu si brali 70% a navíc jsem musela být registrovaná u slovenské zdravotní pojišťovny.Skončila jsem u nich po půl roce na žádost německé rodiny - myslíte si,že má agentura právo brát z platu 70%?(Lenka)
Foto
Slovenské právo je v tomto ohledu stejné jako české, takže agentura práce nesmí chtít žádnou úhradu po fyzické osobě, které najde zaměstnání, a to ani formou srážek ze mzdy.
Musí mně agentura práce proplatit vstupní lékařskou prohlídku, kterou jsem musel při nástupu do zaměstnání absolvovat? Tvrdí, že je to nezajímá, ale pro mě jsou čtyři stovky zaplacené u doktora dost peněz. (Purkast)
Foto
Pokud po vstupní prohlídce byl s Vámi uzavřen pracovněprávní vztah (např. pracovní poměr), máte právo na úhradu poplatku za tuto prohlídku od Vašeho zaměstnavatele (tj. agentury práce), ledaže se s agenturou práce dohodnete jinak.
Jak to je, když jsem zaměstnaný přes agenturu a onemocním? Prvních 14 dní přece platí zaměstnavatel, a to je v tomhle případě kdo? Agentura, nebo firma, kde pracuju? A můžou mě kvůli nemoci vyhodit?(Luboš)
Foto
Prvních 14 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti hradí zaměstnavatel i u agenturních zaměstnanců. Jejich zaměstnavatelem je agentura práce, takže je to ona, kdo platí náhradu mzdy. Pokud máte uzavřený s agenturou práce pracovní poměr, pak Vás agentura kvůli nemoci nemůže vyhodit, protože se na Vás vztahuje stejná ochrana jako na ostatní zaměstnance. Pokud by byla nemoc agenturního zaměstnance důvodem pro jednostranné ukončení dočasného přidělení u firmy ze strany této firmy, pak by tento důvod sjednaný ve smlouvě s agenturou mohl být považován za diskriminační.
Kolikrát mi může pracovní agentura, dát smlouvu na dobu určitou? Nemohu se nikde dopátrat, jestli je v tomhle případě řetězení v pořádku nebo ne? Děkuji.(Vrána)
Foto
Pokud Vás agentura práce zaměstnává v rámci agenturního zaměstnávání (aby Vás půjčovala jiným firmám), pak se na Váš pracovní poměr s agenturou nevztahují žádná omezení ohledně doby určité a opakované řetězení pracovního poměru na dobu určitou je v pořádku (viz § 39 odst. 6 zákoníku práce).
Slyšel jsem, že na agenturní zaměstnance se nevztahuje žádná právní ochrana. Agentury tak prý nemusí dodržovat zákoník práce. Je to tak?(Válek)
Foto
Není to tak. Agentury práce musí jako zaměstnavatelé dodržovat zákoník práce, akorát při agenturním zaměstnávání, kdy jsou zaměstnanci agentury zapůjčeny jiné firmě, platí určité vyjímky, např. není omezeno uzavírání pracovních poměrů na dobu určitou a při ukončení jejich práce pro jinou firmu může také automaticky skončit jejich pracovní poměr u agentury (pokud je to sjednáno mezi zaměstnancem a agenturou), takže bývá u těchto zaměstnanců nižší ochrana před skončením jejich pracovněprávního vztahu.
Agentura mi nabídla placenou konzultaci, kde mě prý naučí zvládnout pohovor. Jsem po rodičovské dovolené a je to pro mě dost peněz. Je to běžný postup?(Marina)
Foto
Pokud se jedná o agenturu práce, spadá poradenská činnost pod zprostředkování zaměstnání a za to není možné žádat po fyzické osobě, která práci hledá žádnou úhradu.
Pracuju přes agenturu práce v jedné firmě, kde dělám u pásu. Od kmenových zaměstnanců jsem zjistila, že na hodinu vydělávám o 20 korun méně než oni. Je to v pořádku? A jak se mám bránit? (Blanka)
Foto
Pokud kmenoví zaměstnanci vykonávají stejnou práci jako Vy, pak to v pořádku není. Agentura práce i firma, ve které pracujete, jsou povinny zajistit, abyste měla stejnou mzdu jako kmenoví zaměstnanci. Pokud to tak není, můžete po agentuře žádat doplacení rozdílu ve mzdě.
Může si agentura práce účtovat nějaký poplatek (např.5000 korun) za to, že mi najde práci? (Hedvika)
Foto
Dobrý den, agentura práce od fyzické osoby, která hledá práci, nemůže požadovat žádný poplatek, je to přímo zakázáno zákonem o zaměstnanosti (§ 58 odst. 2).