Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

50 tisíc lidí v Hannoveru se bude muset evakuovat: Kvůli bombám z války

Autor: ula, ČTK - 
29. března 2017
21:40

Severoněmecký Hannover zřejmě čeká kvůli nálezu několika nevybuchlých bomb z druhé světové války rozsáhlá evakuace, svůj domov bude možná muset opustit až desetina obyvatel této půlmilionové metropole spolkové země Dolní Sasko. Dnes o tom informoval deník Neue Presse. Podrobnější informace chtějí úřady zveřejnit v nadcházejícím týdnu, podle televizní a rozhlasové společnosti NDR se jako s možným termínem likvidace bomb počítá se 7. květnem.

Hannover počátkem března oznámil, že se chce zaměřit na systematický průzkum města kvůli nevybuchlým bombám. Za druhé světové války provedli spojenci na město zhruba 130 náletů, během kterých ulice zasypalo přes 23.000 tun bomb. Uvádí se, že každá desátá puma nevybuchla. Nyní odborníci pomocí leteckého snímkování ve čtvrti Vahrenwald odhalili několik míst, kde zřejmě nevybuchlé bomby leží. V rizikové oblasti se nyní provádí průzkum.

50 tisíc evakuovaných lidí

Pokud se ukáže, že tam nevybuchlá munice skutečně je, tak je podle mluvčího hasičů Michaela Hintze nutné počítat s evakuací několika desítek tisíc obyvatel. Deník Neue Presse s odvoláním na své zdroje hovoří až o 50.000 evakuovaných. Zda a v jakém rozsahu čeká město vyklizení, bude jasno v nadcházejících dnech. Pyrotechnici nicméně chtějí zneškodnit bomby během jednoho dne. Evakuace kvůli likvidaci válečných bomb nejsou pro Hannover ani další německá města nijak výjimečné. Před několika týdny pyrotechnici zlikvidovali v hannoverské čtvrti Seelhorst britskou leteckou pumu, opustit svůj domov kvůli tomu muselo na 7800 obyvatel. Loni v prosinci bavorský Augsburg nařídil kvůli nevybuchlé letecké bombě evakuaci 54.000 lidí, což bylo vůbec největší takové preventivní vyklizení města v historii Německa.

6.000 lidí bylo evakuováno na předměstí Paříže kvůli nálezu nevybuchlé letecké pumy z druhé světové války:

Takto se museli evakuovat lidé během ničivých požárů:

Video  Ničivý požár v Austrálii: Lidé opouštějí své domovy.  - Reuters, Markéta Volfová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi