Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Novým prezidentem Němců je Steinmeier. Merkelová: Bude vynikající na těžké časy

Autor: nka, ČTK - 
19. března 2017
13:45

Německo má od neděle nového prezidenta. Bývalý ministr zahraničí, sociální demokrat Frank-Walter Steinmeier krátce po poledni nastoupil do úřadu.

Funkci symbolicky převzal v prezidentském sídle, berlínském zámku Bellevue, od svého předchůdce Joachima Gaucka, který se rozhodl do dalšího pětiletého období nekandidovat. 

Steinmeiera do převážně reprezentativní role hlavy státu zvolilo jasnou většinou Spolkové shromáždění letos v únoru. Jsem přesvědčena, že bude vynikajícím prezidentem pro naši zemi,“ řekla novinářům po volbě Steinmeiera Merkelová. Jedenašedesátiletý politik je podle ní tím pravým, kdo by měl spolkovou republiku v „těchto těžkých časech“ pomáhat vést.

Změna nastane i v čele Steinmeierovy strany. Tu nově povede někdejší šéf Evropského parlamentu Martin Schulz, jenž se v zářijových parlamentních volbách bude ucházet o post kancléře.

Sociální demokraty přebírá jako šéf Gabriel

Vedení sociální demokracie převezme po vicekancléři Sigmaru Gabrielovi, jenž se na konci ledna překvapivě rozhodl, že se jí vzdá. Do čela strany Schulze zvolí mimořádný stranický sjezd v Berlíně, který také potvrdí jeho kandidaturu na kancléře.

Od jejího oznámení před necelými dvěma měsíci šly preference SPD výrazně nahoru, takže se v průzkumech veřejného mínění prakticky vyrovnala do té doby jasně vedoucí konzervativní unii CDU/CSU dlouholeté kancléřky Angely Merkelové.

Merkelová má po návštěvě amerického prezidenta Donalda Trumpa. Novináře i experty na etikety zaujal moment, kdy jí Trump přes výzvy nepotřásl rukou před fotografy:

joudajoudovy ( 19. března 2017 15:40 )

pry bude vynikajici na tezke casy..... ona ho adalfina pusti ke slovu?

Nezadat ( 19. března 2017 14:59 )

No doufám,že si vzpomene na fotra a bude se řídit heslem,že jablko nepadá daleko od stromu.

Nezadat ( 19. března 2017 14:21 )

Píííču,jedině klon Hitlera by je mohl zachránit.

Zobrazit celou diskusi