Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministr financí dostal poštou bombu, teroristé se hlásí k balíčku do Německa

Autor: nka - 
16. března 2017
13:40

Balíček s výbušninou odeslaný z řecké metropole přišel ve středu poštou na německé ministerstvo financí v Berlíně. Podle serveru Tageschau.de se k dopisní bombě přihlásila řecká teroristická organizace Spiknutí ohnivých buněk. Policie pravdivost jejich oznámení prověřuje.

Podle deníku Bild byl balíček adresován přímo ministrovi Wolfgangu Schäublemu, policie ale tyto informace odmítla komentovat.

Balíček odhalila rutinní kontrola v ministerské podatelně. Na místo byli poté přivoláni odborníci na výbušniny, kteří nechali okolní místnosti vyklidit.

Podle vyšetřovatelů tlustá obálka obsahovala směs, která se používá při výrobě pyrotechniky. „Byla určena k tomu, aby osobě, která ji otevře, způsobila těžká zranění,“ oznámila policie. Policejní pyrotechnici nakonec nebezpečný balíček zneškodnili, nálož byla podle nich podomácku vyrobená.

Co si o terorismu v Německu myslí odborník? Podívejte se na rozhovor:

Video  Tomský: Německo chtělo přes uprchlíky léčit nacistický komplex, už to nezvládá.  - Petr Soukup, Alexandr Božilov
Video se připravuje ...

Jako odesílatel byl na tlusté obálce napsán Adonis Georgiadis, místopředseda řecké opoziční strany Nea Dimokratia. Politik na Twitteru potvrdil, že jeho jméno na obálce stojí. „Není to vtip, bohužel je to pravda,“ napsal. „Teroristé si mě nejspíš vybrali proto, že v Řecku platím za přítele pana Schäubleho,“ svěřil se deníku Bild.

K odeslání se ve čtvrtek na internetu přihlásila levicová teroristická organizace Spiknutí ohnivých buněk. Ta v roce 2010 rozeslala podobné bomby německé kancléřce Angele Merkelové a francouzskému prezidentu Nicolasi Sarkozymu. V obou případech byly výbušniny odhaleny včas. Policie ale zatím nepotvrdila, že jejich prohlášení je pravdivé.

TrojanSlovakia ( 16. března 2017 14:00 )

Akurát dali zlú adresu. Mali to smerovať na gréckých politikov, ktorí vládli posledných 20 rokov a boli ľavicoví. Keď bunky zblbnú vznikne rakovina. Tak sa mala volať tá organizácia.

Zobrazit celou diskusi