Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hnilička chce „chytat“ za Babiše. Gólman z Nagana zkusí dobýt Sněmovnu

Autor: Jakub Veinlich - 
18. března 2017
10:50

Bývalý hokejový brankář Milan Hnilička chce zkusit politickou dráhu. A letos na podzim bude kandidovat do Poslanecké sněmovny v dresu hnutí ANO Andreje Babiše. Kandidaturu předznamenalo už Hniličkovo vystoupení na únorovém sněmu ANO, teď ji zlatý medailista z olympiády v Naganu potvrdil pro Blesk.cz. Někdejší reprezentant v současnosti pracuje pro Český svaz ledního hokeje. 

Na sněmu Babišova hnutí měl Hnilička přednášku ještě jako host „zvenčí“. Delegáty zaujal detailním popisem financování sportu ze státního rozpočtu. Volební ambice tehdy ještě odmítal potvrdit. „Tak daleko jsem se ještě nedostal. Já se zatím zabývám sportem, ten mě pohltil odjakživa, je to má práce, já mám skvělou práci. A jestli ze mě bude, nebo nebude poslanec, to je na mě zatím brzo, zatím bych takto daleko nešel,“ uvedl pro Blesk.cz. Na doplňující dotaz ale zmínil, že kandidaturu nevylučuje.

V polovině března už je ale jasno. „Ano, jsme domluveni,“ řekl Hnilička na přímý dotaz, zda už se s Babišem domluvili. Měl by se objevit na středočeské kandidátce, kterou chce šéf ANO sám jistit z posledního místa. „Teď jde o to, aby i naše organizace ve středních Čechách vzala pana Hniličku na kandidátku,“ doplnil k tomu šéf ANO. Už nedodal, že i kdyby hnutí nechtělo, sám má od posledního sněmu moc zasáhnout do podoby kandidátek. A Hniličku si tam případně dopsat.

Podívejte se na Hniličkovo vystoupení na sněmu ANO:

Ve Středočeském kraji se tak rýsuje zajímavá sestava kandidátů. Babiše s Hniličkou zřejmě vyzve na souboj předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, za ČSSD šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, za ODS čerstvý poslanec Jan Skopeček a zřejmě i Tomio Okamura, předseda Svobody a přímé demokracie.

Půjde do voleb i Šlechtová?

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) si v minulých týdnech několikrát posteskla, že s ní Babiš nechce o případné kandidatuře v podzimních volbách příliš mluvit. „Čas běží a já si budu hledat za devět měsíců práci,“ řekla v únoru Blesk.cz Šlechtová. Sama tehdy ale odmítala, že by chtěla kvůli volbám vstoupit do hnutí ANO. „Chci být nezávislá,“ řekla ministryně. A tak trochu si prostřednictvím naší kamery domlouvala schůzku s vicepremiérem: „Je otázka, co se mnou pan Babiš plánuje dál. Na to já se ho chci zeptat velice otevřeně a upřímně.“

Tento čtvrtek se s Babišem pak skutečně potkala. Podle informací Blesk.cz přišla Šlechtová přímo na ministerstvo financí. Schůzku potvrdila ministryně jen stručným komentářem: „Sešli jsme se spolu, diskutovali různá témata, včetně stavebního zákona a role MMR pro regiony. Více komentovat nebudu.“ Dotaz na případnou kandidaturu nechala bez odpovědi.

Babiš byl o něco sdílnější: „Vzala si čas na rozmyšlení a uvidíme, jak se rozhodne. Ale nabídku má.“ Jaký kraj Šlechtové ke kandidatuře nabídl, neupřesnil. Dodal ale, že šéfka rozvoje má tah na branku, a mohla by tedy kandidovat v nějakém silném kraji.

Podívejte se, jak se Šlechtová přes Blesk.cz „objednávala“ k Babišovi:

A podívejte se také, jak se ministryně Šlechtová přihlásila ke komunitě gayů a leseb:

Video  Šlechtová se přihlásila ke gay komunitě. Jako první česká politička.  - Matěj Smlsal
Video se připravuje ...

Vše o volbách do Parlamentu ČR 2017 čtěte ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
moiaza ( 18. března 2017 11:48 )

 Už i Hniličkovi docházejí penízky z hokeje? Nic rozumného neumí, ručičky také pracovat nebudou, tak šup do politiky. Mlátit prázdnou slámu za královský peníz, proč ne? Ostatně, sněmovna je plná herců, komediantů, opačně orientovaných, lumpů, zlodějů, prospěchářů a jeden komediant sem, jeden tam, není to jedno?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa