Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Překvapení vědci: Modlení muslimů je lék na civilizační nemoc, jakou?

Autor: Mii - 
12. března 2017
06:00

Muslimská modlitba je oproti té křesťanské fyzicky náročnější. Člověk si musí sednout na kolena a ohýbat svůj hřbet. To je pro zdraví člověka a zejména jeho zad velmi prospěšné, zjistili vědci z americké Binghamtonské univerzity.

Pětkrát denně přeruší zhruba 1,6 miliardy muslimů po celém světě to, co momentálně dělá, sedne si na kolena a položí svoji hlavu na zem směrem k posvátnému městu Mekka. Tato modlitba, známá jako ´salát´, je jedním z pěti povinných prvků, které musí každý správný muslim podle Koránu vykonávat.

Muslimové při tom nevědomky dělají službu svému zdraví. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnili vědci z americké Binghamtonské univerzity. Podle nich tyto modlitby mohou léčit a sloužit jako prevence proti bolestem zad, kterými trpí podstatná část populace na celém světě a které se řadí mezi civilizační choroby.

Jedná se o první studii, která sledovala fyziologické efekty modliteb. Všechny předchozí se věnovaly psychologickým efektům.

Zahalování muslimek v Česku? Stačil by jim kroj z Kyjova, tvrdí arabista:

Video  Zahalování muslimek v Česku podle arabisty: Nemusí mít hidžáb, stačil by kroj z Kyjova.  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktivita podobná józe

Vědci vytvořili počítačovou simulaci, ve které zkoumali, jak modlitební pohyby ovlivňují zdraví indických, asijských a amerických mužů a žen. U všech byly prokázány pozitivní efekty.

„Když se nad tím zamyslíte, tak ty pohyby jsou podobné józe nebo jiným fyzickým terapiím, které slouží k léčbě bolesti zad,“ uvedl ve studii profesor průmyslového inženýrství Mohammad Khasawneh. „Modlitba dokáže ulevit od fyzických bolestí a úzkostí a můžeme ji považovat za efektivní léčbu neuromuskoskeletální dysfunkce,“ vysvětlil.

Vedle zad může modlitba sloužit blahodárně i pro klouby. Opět ale jen v případě jejího správného provedení.

Vědci nicméně upozorňují, že výsledky nelze brát paušálně. Pro lidi s určitým fyzickým postižením, extrémní tělesnou stavbou nebo těhotné matky podobné pohyby nejsou vhodné.

„Fyzické zdraví je ovlivněno socioekonomickými, náboženskými a životními faktory. Teď víme, že náboženské faktory hrají velkou roli,“ dodal Khasawneh.